19 Септември 2021неделя12:07 ч.

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

Законите се прилагали така, че да преследват критиците на правителството и дребните риби

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 446

"Въпреки сериозните обвинения за корупция във властта, в Република Северна Македония се преследват политически непокорните и "дребни риби", предупреждава Държавният департамент на САЩ в нов доклад.

"Макар правната рамка е до голяма степен в съответствие с международните стандарти, корупцията е постоянен проблем. Правителството генерално прилага законите, но има много индикации, че някои длъжностни лица участват в корупционни дейности". "Трансперънси интернешънъл" класира Северна Македония на 111-то място от 180 държави в своя Доклад за възприятие на корупцията за 2020 г., което е с пет места по-лошо от предходната година и с 13 - в сравнение с 2018 г., се казва в представянето на доклада.

В главата за корупцията оценките са още по-сериозни. "Антикорупционните закони от време на време се прилагат лошо и преследват избирателно правителствени критици и дребни нарушители. Има сериозни обвинения за корупция в полицията, съдебната власт и много други сектори. Някои от обвиненията обхващат висши служители от всички части на политическия спектър, като включват непотизъм (шуробаджанащина - б.р.) и конфликт на интереси", сочи докладът на Държавния департамент, цитиран от македонското издание "Република".

Според Държавния департамент ниският рейтинг на страната се дължи на "липсата на правителствени мерки за борба срещу корупцията и конфликта на интереси в публичната администрация", което "е довело до публично недоволство и натиск" за подобряване на ситуацията. Докладът също така посочва, че има чести твърдения за шуробаджанащина при възлагането на обществени поръчки и правителството не е осигурило защита на НПО-та, разследващи случаи на корупция. "Много компании, действащи в Македония, включително американски, посочват корупцията като проблем при възлагането на обществени поръчки и в съдебната система", се казва в доклада, който има за цел да информира чуждестранни компании, заинтересовани да инвестират в Македония.

Докладът също така критикува практиката за прокарване на закони по съкратената процедура, не позволяваща правилен дебат.

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 317

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 114

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 236

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1379

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 610

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 933

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 677

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ