26 Август 2019понеделник02:15 ч.

Снимки авторката

Саксофонистът Виктор Тот вплита в творбите си български фолклор

/ брой: 152

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 280

Най-важното в музиката е свободата, отвореността, гъвкавостта - това ръководи инструменталистите от унгарското Виктор Тот арура трио в творческите им търсения. Двама от тях - саксофонистът Виктор Тот и Миклош Лукач - цимбал, се чувстват у нас като у дома. Защото от години се изявяват в различни градове из България и сътрудничат с наши музиканти. И мелодиите им са наситени с фолклорни елементи от Балканите и други региони на света:"Опитваме се да използваме влияния от балканска, унгарска, индийска, съвременна класическа музика и да ги вплитаме в нашите композиции." И макар да ценят и претворяват традициите, свирят за мига, търсят предизвикателствата, новите неща в музиката, много се вълнуват, когато я споделят с публиката. Тримата, заедно с басиста Дьорд Орбан, са издали един албум, а Виктор Тот има в дискографията си седем авторски диска.

"Цимбалът е много хубав инструмент", с гордост заявява Миклош Лукач, като припомня дългогодишната му традиция в Унгария още от циганската музика. И подчертава, че цимбалът се търси и цени все повече в съвременната музика по цял свят, както и в джаза. "Свиря с известни американски джазмени и моите изпълнения се вписват много добре. Този инструмент е част от бъдещето на музиката", убеден е известният цимбалист, оставил яркия си почерк в повече от 50 издадени албума. И с усмивка вметва, че през последните 20 години сигурно 100 пъти е идвал в България.

"Най-важното е на публиката никога да не й доскучава", посочва Виктор Тот. И дава образен пример какъв е подходът му при създаването на неговите композиции: "Представете си, че седите на прозореца и се опитвате да скочите навън, да излезете от рамката. Трябва да си повярвате, че можете да полетите, да убедите сами себе си, че сте способни да го направите, без да се колебаете. Най-важното в музиката е гъвкавостта, възприемчивостта към новото, експериментът." На концерта триото недвусмислено спечели публиката с композиции, които звучат космично и прочувствено, и са богато наситени с фолклорни елементи от нашия регион. Начинът, по който интерпретират произведенията, зависи и от енергията на публиката, посочват музикантите и разкриват, че до един момент следват нотите, темела на творбата, но не се придържат стриктно към написаното. А започват да импровизират и да надграждат, използвайки общата енергия помежду им.

Виктор Тот разказва, че триото има много голям интерес към българския фолклор, самият той е свирил с Теодосий Спасов, Пейо Пеев, Николай Иванов и др. наши музиканти. Освен триото Тот има саксофонен джаз квартет, с който също изпълнява българска народна музика. Когато свирим в Стара Загора или другаде в България, там се срещаме с много саксофонисти и често дискутираме как се вплитат елементи от различните национални музики. Тот има специален интерес към театъра и създаването на музика за спектакли. Благодарение на Габриела Хаджикостова (актриса и съоснователка на "Малко театро" в Будапеща) той се запознава с българското изкуство и вече 20 години работят съвместно. "Дори имам пропуск като почетен член на Българското общество в Унгария, което за мен е голяма чест", гордее се Виктор. Цялата негова група участва в театрални постановки, а самият той обича поезията, лириката, която определя като много важна в живота му като артист. Чрез българските поетични творби, които познава в унгарския им превод, е установил, че нашата поезия е много прочувствена и намира тясна връзка между двете култури - унгарската и българската. Триото гостува със съдействието на Институт Балаши, УКИ и унгарското посолство в София.

Втората вечер на Банско джаз фест ни срещна с четири групи изпълнители, всяка от които представи различна и уникална страна на джаза - младата българска певица и композиторка Лина Никол и лайв бенд изпълниха интересни авторски творби, "Силует&Винкс" от САЩ/Унгария представи любопитен поглед към джаза, соула и арендби, а известната американска китаристка Малина Мой зареди публиката с енергия и чар.

Година след катастрофата край Своге пътят остава опасен

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 163

Горанов уверява, че НАП има пари да си плати глобата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 163

Двама молдовци избягаха от затвор в Стара Загора

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 163

Протести за боклука нервираха властта

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 163

КЗК шикалкави за Ковачки, правела секторен анализ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 163

Очакват 21 тона злато от "Ада тепе" за 8 г.

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 163

Могат да се подават искове срещу фалиралата "Олимпик"

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 163

Пчеларите се оплакаха от слаби добиви и ниски изкупни цени

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 163

Огън бушува по цялата Земя

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 163

"Союз МС-14" пак ще пробва да се скачи с МКС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 163

Ким се хвали с нова ракетна установка

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 163

НАСА разследва първото престъпление от Космоса

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 163

Законът "Анти-Нинова" няма да спре БСП!

visibility 133

/ брой: 163

Бухалка по сървъра

автор:Валентин Георгиев

visibility 110

/ брой: 163

Поуката

автор:Деси Велева

visibility 85

/ брой: 163

Еленко Божков: ЕС може да забави процедурата за "Белене"

автор:Мая Йовановска

visibility 82

/ брой: 163

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ