19 Юни 2019сряда13:51 ч.

Според Драганов България предлага вече много добър туристически продукт, сравним с турския и гръцкия

С 30% поскъпва почивката на Черноморието през август

До края на годината ще имаме около 400 000 туристи повече от миналата, прогнозира Румен Драганов

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 331

Цените в туризма ще бъдат увеличени с 20% в края на следващия месец, а през август ще бъдат по-високи с 30%, отколкото са сега. Това стана ясно от думите на директора на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма Румен Драганов пред БТВ вчера. По данни на института в момента седемдневна почивка на четиричленно семейство в България излиза средно 872 лв., в Турция - 992 лв., а в Гърция - 996 лв. Цените са близки, изтъкна Драганов.

До края на годината ще имаме около 400 000 туристи повече от миналата, но и цените ще се повишат, прогнозира той. Според Драганов България предлага вече много добър туристически продукт, сравним с турския и гръцкия, като тази година се отварят няколко хотела у нас с турски мениджмънт. 

Данните показват, че от началото на годината има над 140 хил. туристи повече, влезли в страната, отколкото през миналата. Малко под 13 млн. ще са чуждестранните посетители. влезли в страната. До края на годината ще имаме около 400 000 повече, добави той. "За мен е странно, че акцентираме за спада по Черноморието, но не го сравняваме с феномена, който се случва, т. е. с това, че една част от туроператорите са загърбени от дигиталните технологии", коментира Драганов.

Спадове се очертават от руски и от германски туристи. По неговите думи едната причина е връщането на дестинации като Турция, Египет и Тунис, а другата - свалянето на самолетите Боинг 737 на земята, което води до недостатъчен капацитет за полети на туристи. Най-много туристи у нас идват от Румъния, следвани от Германия, Турция, Гърция и Полша. 

Зоните за къпане в България в отлично състояние са 50 на брой. Това е 52,6% от общата им бройка в страната, става ясно от последния доклад по този въпрос на Европейската комисия за 2018 г. Най-зле по показателя - с най-малък процент зони за къпане в отлично състояние, е Полша - 28%, а на трето място в негативната класация след България е Румъния - 56%. У нас с добро качество са 36, или 37,9%. Зоните за къпане, които са със "задоволително качество", са 7, или 7,4%. А с лошо качество е една - Офицерският плаж на Варна, а за една зона няма информация. С най-много отлични зони за къпане са Кипър - 99,1%, Малта - 98,9%, Австрия - 97,3%, Гърция - 97%, и Хърватия - 94,4%.

От Комисията за защита на потребителите съобщиха вчера, че започват активни проверки в туристическите и търговските обекти в морските курорти от началото на следващия месец. През целия летен сезон в туристическите обекти инспекторите ще проверяват категоризацията и гарантирането на правото на информация за видовете предоставяни услуги в съответното място - хотел, къща за гости и т. н., и за грамажите и цените в менютата на ресторантите.

Близо 10% ръст в приходите на хотелиерите

По данни на НСИ приходите от нощувки в местата за настаняване през април достигат 51,7 млн. лв., което е с 9,9% повече в сравнение с април 2018 г. Регистрирано е увеличение на приходите както от български граждани - с 14,5%, така и от чужди - с 6,%.

Тръмп заговори за война с Иран

автор:Дума

visibility 204

Вината скараха САЩ и Франция

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 115

Готвят кибератаки срещу Русия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 115

САЩ изпращат още войници в Близкия изток

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 115

Кой иска да избяга от Крим?

автор:Боян Бойчев

visibility 366

/ брой: 115

Да се насъска Украйна срещу Русия!

автор:Денчо Владимиров

visibility 267

/ брой: 115

Доган на три морета

visibility 207

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ