21 Май 2022събота10:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

На снимката: Румен Гълъбинов

С 20% поскъпна малката потребителска кошница

Висока инфлация и нисък растеж на икономиката очаква експертът Румен Гълъбинов

/ брой: 212

автор:Мая Йовановска

visibility 337

С 20 на сто е поскъпнала на годишна база малката потребителска кошница. Това каза пред ДУМА икономистът Румен Гълъбинов. Малката кошница включва 100-те най-необходими стоки и услуги.

"През септември се наблюдава ускорено нарастване на цените. Всички сме свидетели, че крайните цени в големите търговски мрежи са нараснали с почти двуцифрени проценти за основни хранителни стоки. Освен това нарастват цените на електро- и топлоенергия", обясни пред Нова телевизия Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

До 10% ръст в цените на храните до края на годината прогнозират експерти, съобщи БНР. Според допитване, проведено от консултантска компания, масово хората усещат повишение на цените - 97% от анкетираните на възраст от 18 до 64 години са усетили поскъпването най-много при храните, горивата и разходите за отопление. 78% казват, че ще ограничат потреблението си на стоки, които не са от първа необходимост, ще купуват по-малки количества или ще отложат по-големи покупки.

НСИ отчете повишаване на производствените цени през септември с 20% на годишна база. "Повечето сектори от икономиката отчитат значително повишени цени, подхранвани от нарастващото търсене на стоки и суровини. Сега има основно производствена инфлация, а догодина ще е повече в потребителските цени", прогнозира Гълъбинов. 

Експертът очаква поне 5% инфлация за 2021 г. на годишна база. Това е над прогнозите на Министерството на финансите и на международните финансови институции. Гълъбинов смята, че в края на март 2022 г. инфлацията може да се повиши до около 6%. Очаква ни висока инфлация с нисък растеж, заяви икономистът. "Ако през следващата година нивата на инфлацията са същите както сега, а растежът на икономиката не се е ускорил, ще влезем в стагфлация - когато инфлацията надхвърля реалния растеж", коментира Глъбинов.

"Всяка инфлация достига критична точка. Това е моментът, след който, независимо от увеличението на получаваните пари, хората могат да купят по-малко стоки и услуги. Хората с фиксирани доходи, работниците и служителите на заплати достигат критичната точка на инфлацията веднага след нейното започване. Държавата също достига критичната точка на инфлацията, а това е моментът, в който постъпленията от данъци и бюджета нарастват, но с тях могат да се задоволят все по-малко социални потребности", обясни икономистът.

Според Гълъбинов държавата трябва да продължи да предоставя незабавна ликвидност на засегнатите от кризата предприятия и граждани. "Нашият основен приоритет трябва да е здравето на гражданите, но заедно с това трябва да гледаме икономиката. Много е важно да се защитят работните места и жизнеспособносттта на фирмите", препоръчва експертът.

 

 

 

 

Заради едното его

автор:Марин Милашки

visibility 734

/ брой: 94

Когато хепатитът се развилнее

автор:Аида Паникян

visibility 594

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ