15 Септември 2019неделя12:52 ч.

Реформи на кило

/ брой: 108

автор:Аида Паникян

visibility 884

Колко струва една реформа в здравеопазването? Сложна, с няколко неизвестни, задача. Може би цената е няколко десетки неосъществени трансплантации, няколко стотици болни, недоживели животоспасяващото си лекарство, няколко хиляди болни, недоживели идването на линейката, или няколко десетки хиляди болни, нестигнали до лекаря си...Тъжна равносметка. Още по-тъжна перспектива -  преди дни министърът на здравеопазването обяви, че наесен ще предложи нов, май четвърти, здравноосигурителен модел. В какво ще се състои - все още е загадка. Но щом две години се лута между един, втори, трети, десети, значи нещата не са ясни и нему. Не че бяха ясни и на предшествениците му - то не бяха окрупнявания на болници, не бяха пръстови отпечатъци, не бяха данъци на "вредни храни", не бяха отнемания на международни паспорти за неплатени осигуровки...  Не говорим за многократните обещания за "старта на електронното здравеопазване" или "електронното досие", които са пълна химера.    

Факт е, че първата белодробна трансплантация у нас може да е през 2020 г. Факт е, че бъбречните, чернодробните и сърдечните се случват все по-рядко и министерският екип само обещава стратегии и програми, а болните мрат. Факт е, че детската болница крета на ръба и се крепи само на работещите там педиатри. Факт е, че по някакъв необясним и необоснован начин се затрива 25-годишен център по наркомании - със сигурност с негативен ефект и върху наркозависимите и техните семейства, и върху превенцията. Но няма място за учудване: МЗ за пореден път показа, че не гледа по-далеч от носа си. Както е модерно да се казва: "няма визия". Но през последните 10 години МЗ няма визия не само за наркоманиите, но и за диабета, и за трансплантациите, и за хроничните незаразни болести, нито дори за заразните...За какво тогава има визия? 

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 2

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 16

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 160

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1520

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1065

/ брой: 176

На един протест

visibility 437

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 541

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 523

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ