25 Април 2019четвъртък15:44 ч.

Развързва ли се пъпчето?

САЩ планират съкращаване на военния бюджет на фона все по-милитаристична реторика

/ брой: 215

автор:Георги Георгиев

visibility 1648

На 22 октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп даде повод на световната преса да обяви помпозно, че започва нова надпревара в ядреното въоръжаване. Пред журналисти той заяви в типичния му безпардонен стил: "Докато тези хора не дойдат на себе си, ние ще увеличаваме ядрения си потенциал. Имаме толкова пари, колкото няма никой друг, и ще го увеличаваме, докато не дойдат на себе си." Президентът изрично уточни, че визира Китай и Русия, която той обвини, че не изпълнявала договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.  

Разбира се, тези думи взривиха световното информационно поле, а коментаторите с различна степен на истеричност се втурнаха да обясняват, особено в руската либерална преса и украинските й подражатели, как сега ще бъде реинкарнирана "истинската", "пълноценната", "пълномащабната" Студена война. И Русия, по аналогия със СССР, неизбежно ще се сблъска с единствено възможния финал - пълно икономическо и социално разорение, политическо поражение и... "и тут Остапа понесло". 

Още не беше изсъхнало мастилото на бързописците, когато на 30 октомври блогът bmpd на руската неправителствена организация Център за анализ на стратегиите и технологиите (ЦАСТ) съобщи, че в последния петък на месеца специализираното електронно издание "Дифенс Нюз" е информирало за конференция в Пентагона, на която зам.-министърът на отбраната Патрик Шанахан е обявил пред журналисти и издатели, че общият бюджет за отбрана на САЩ ще бъде съкратен от 2020 г.

От информацията става ясно, че на 17 октомври, т.е. още преди нашумялото изказване на Тръмп, той е поискал на заседание на кабинета в Белия дом всички министерства да съкратят разходите си с 5 на сто от финансовата 2020 г. и вероятно следващите пет години. Причината е в силно нарасналия търговски дефицит на САЩ, който през последната година достигна почти 2 трлн. долара, или 17% от БВП, припомнят от ЦАСТ. 

Така излиза, че общият военен бюджет на САЩ през 2020 г. трябва да бъде намален от планираните 733 млрд. до "само" 701 млрд., като базовият бюджет (в който не влизат разходите за операции в чужбина, за ядреното оръжие и отбранителните разходи на други министерства) трябва да падне до около 601 млрд. долара от 631 млрд., планирани за 2019 г. 

Трябва да имаме предвид, че дори в този си размер базовият бюджет за отбрана ще бъде с около 30 млрд. долара по-голям от онези 570 млрд., които е планирала навремето за 2020 г. администрацията на Барак Обама. 

По данни на "Дифенз Нюз" искането за съкращаването на бюджета е било

 

пълна изненада за Пентагона. 

 

В експресен анализ вашингтонският Център за стратегически и международни изследвания посочва, че орязването на разходите за отбрана ще направи невъзможно създаването на нови военни части, ще се забави корабостроителната програма и вероятно ще бъдат извадени от въоръжение поне 100 бойни самолета и 40 летящи цистерни. Освен това щели да намалеят парите за разработката на новия стратегически бомбардировач Б-21, новите междуконтинентална балистична ракета и стратегическа крилата ракета. 

Не за пръв път Доналд Тръмп рязко преразглежда военните си инициативи по финансови причини. Например поради неочаквано висок бюджет бе отменен планираният за 2018 г. мащабен военен парад, който трябваше да покаже на света мощта на американската армия. Но това е смешна дреболия в сравнение с преразглеждането на военния бюджет.

Фактически, след като би до откат барабаните на войната и раздаваше гръмогласно заплахи, администрацията на Тръмп, с едно немного афиширано действие, признава, че реалността е по-силна от желанието да се преиграе по същата схема, със същите методи новата Студена война, със стария враг.

Надпреварата във въоръжаването е скъпа работа, която се оскъпява все повече, заради все по-технологически развитите оръжия. Не напразно, още когато Тръмп обяви, че ще увеличи военния флот на САЩ до над 350 вимпела от сегашните 272, скептиците коментираха, че това реално може да стане, само като се удължи масово експлоатацията на по-старите кораби. Така и става, дори се планира да се извадят от резерв някои от крайцерите тип "Тикондерога". Стойността на разработките на американския военнопромишлен комплекс е умопомрачителна. Например само един изстрел от 155-мм оръдие на новия есминец "Зумвалт" струва 800 000 долара, а програмата за проектирането и строителството на новите 12 стратегически подводници клас "Колумбия", които ще заменят съществуващите "Охайо", още не е започнала, а вече стигна до 125 млрд. долара и това 

 

е само началото на "банкета" за военните корпорации. 

 

По същия начин стои и въпросът с изтребителите Ф-35 "Лайтнинг II", които се очаква да бъдат бъдещият масов боен самолет на САЩ и техните съюзници. Един екземпляр струва от 108 до 134 млн. долара според модификацията. Цената ще пада с напредването на серийното производство, но бъдещите американски ВВС няма да имат нищо общо с въздушните армади от времето на Студената война. Дори САЩ не могат да си позволят да имат хиляди бойни самолети по 100 млн. долара единия, а въпреки уж все по-големите възможности на машината, истината е, че един и същи самолет не може да бъде на две места едновременно. 

САЩ може и да имат най-голямата и силна военна машина в човешката история, но и тя има своите ограничения, както разбра и Тръмп. Няма как, да имаш икономически и социални проблеми (които само временно приглушаваш с понижаването на данъците), да водиш търговска война с най-голямата световна икономика Китай, да налагаш санкции на огромната (не само по територия) Русия, но и на още една дузина важни за световния баланс държави, да се държиш рекетьорски спрямо европейските си съюзници и в същото време да де опитваш да харчиш колосални суми за въоръжаване, за да отчетеш по-висок икономически ръст. В един момент трябва да намалиш апетитите, ако не искаш да се развърже пъпът от напрягане. 

 

Старата Студена война не може да бъде повторена, 

 

още повече пък със същия резултат за геополитическия противник на САЩ. Видно е, че те действат почти точно по схемите отпреди повече от 30 години, но номерът няма да мине, защото светът се промени и времето не може да се върне назад, както му се иска на Тръмп и хората около него. В САЩ учредиха медал "За победата в Студената война", но истината е, че действията на американците имаха само опосредствено влияние върху краха на СССР и Източния блок. Колкото повече време минава оттогава, толкова повече историците, а и все още живите свидетели се склонни да приемат версията, че СССР не се разпадна заради надпреварата във въоръжаването, а най-вече поради "износване" на системата, умора на елитите да бъдат бедни, натрупване на грешки във вътрешната и външната политика, идеологически догматизъм и като следствие липса на гъвкавост. Видният политолог Сергей Караганов отчита все пак като фундаментална грешка на съветското ръководство опитът да получи паритет със САЩ във всяка една сфера на отбраната и въоръженията. 

 

Русия просто не приема хвърлената от американците ръкавица. 

 

Военният бюджет на федерацията вече беше съкратен с 20%, или с над 13 млрд. долара за 2017 г., по данни на Стокхолмския институт за изследването на мира ще бъде още съкращаван поради наближаването на края на мащабната програма за превъоръжаване, както потвърди и президентът Владимир Путин. Явно според руското ръководство не е нужно да се трупа ядрен арсенал, който гарантирано да унищожи шест пъти света, както бе през 80-те години на XX век. Достатъчно е само една държава да знае, че ще я споходи тази съдба, ако се реши на безумство. Това опростява съществено задачата на Кремъл, което е важно при ограничените ресурси, с които той разполага, за разлика от времето на СССР. 

Новите системи въоръжения, които Русия разкри през пролетта на т.г. като междуконтиненталната ракета "Сармат", управляемия хиперзвуков блок "Авангард", подводната система с атомни торпеда "Посейдон", стратегическата крилата ракета с ядрен двигател "Буревестник" поставят вече САЩ в позицията на догонващ, защото засега те нямат ефективно противодействие на тези системи. 

Парадоксално, но именно кратното превъзходство на САЩ над Русия, нуждата да се доказват непрекъснато, че са номер 1 във военната сфера може да създаде проблеми на американците. Да не забравяме, че за разлика от края на XX век, те ще се съревновават не с един, а с двама геополитически противника, единият от които тепърва набира военна мощ, докато Вашингтон, както виждаме, започва да се задъхва, преди още да е излязъл на трасето. 

 

 

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ