Разработиха формулата на перфектното еспресо
/ брой: 17
Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на перфектното еспресо. В статия, публикувана в списание Matter, изследователите обясняват, че в основата на идеалната напитка е да се оптимизира процесът на варенето й така, че да се постигне повтарящ се и плътен вкус, без да е необходимо да се ползват допълнителни повече зърна, предава РИА "Новости".
Според стандартите в САЩ, крайният обем на напитката трябва да бъде между 25 и 35 милилитра. По време на приготвянето на кафето добре е водата да е под налягане и при температура минимум 92-95 градуса за 20-30 секунди. Според изчисленията на учените при така приготвено кафе за една чаша ще са необходими от 7 до 9 грама зърна.
Цялостният вкус на напитката зависи от повече от две хиляди химически съединения, които се намират в зърната. Изследователите стигнаха до извода, че за перфектното еспресо е необходимо по-малко и по-грубо смляно кафе, както и вода, която е топла, но не вряла.