Разкриха кои храни са най-здравословни
/ брой: 139
Австралийска общопрактикуваща лекарка разкри кои пет храни препоръчва на пациентите си, които искат да се хранят здравословно, съобщи "Дейли мейл". Д-р Дария Филдър смята, че хората често се колебаят какво е полезно. На всички, които искат да се грижат за здравето си, експертката препоръчва обикновени, но ефикасни продукти - ръжен хляб, ядки, авокадо, кисело мляко, месо без мазнини. Всички те са полезни за контролиране на холестерола, кръвното налягане и проблемите със сърцето.
Авокадото на филийка е много полезна закуска. Плодът съдържа много важни за сърцето мононенаситени мазнини и 20 различни витамини и минерали. Сред тях са витамините К, С, В5, В6, Е, както и фолати, магнезий, калий. Д-р Филдър си купува по шест броя авокадо седмично.
Ръженият хляб съдържа устойчиво нишесте - фибри, които са важни за храносмилателната система и намаляват опасността от рак на дебелото черво. Колкото по-тъмен и плътен е хлябът, толкова по-добре. Ръженият е полезен за контролиране на кръвната захар. Съдържа и много магнезий, който регулира кръвното налягане.
Макар качественото месо да струва повече, то е много по-полезно. Що се отнася до цената, не е необходимо човек да изяжда 300 грама наведнъж.
Ядките са много полезни. Затова се препоръчват и маслата от тях - фъстъчено или бадемово. Ядките контролират холестерола, намаляват възпаленията, които предразполагат към сърдечносъдови заболявания, регулират кръвната захар. Освен това съдържат омега-3 мастни киселини, фибри, витамин Е и растителни стероли.
Неподсладеният йогурт и кефирът са полезни заради протеините, калция, витамините, живите бактерии - пробиотиците, които подсилват микробиотата в червата. Освен тях се препоръчват бобените храни, булгурът, овесените ядки.