03 Юни 2025вторник00:33 ч.

Заведенията се канят да вдигат цените

Това ще стане въпреки трайната тенденция туристите да пазаруват повече от хранителните магазини по морето

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 5761

Ресторантьорският бранш посреща с резерви предстоящия летен туристически сезон, а за да бъдат избегнати очаквани загуби, ще се наложи актуализация на задържаните досега цени на услугата, след като от 1 януари тази година ДДС за сектора стана 20%, което пък ще доведе до по-ниско потребление. Това стана известно от интервю с председателя на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов пред БТА. По думите му от последните два месеца има тенденция заведения, при това на атрактивни места, в това число и по морето, да се обявяват за продажба.
С оглед ситуацията, която се получи от 1 януари с вдигането на ДДС от 9 на 20%, със сигурност очакваме не чак толкова добър сезон, защото колегите, които все още не са формирали цените с новото ДДС, най-вероятно ще го направят, каза Емил Коларов.
Минаха доста месеци, в които ние поемахме този буфер от разликата в ДДС, която не е само 11 процента, а с натрупване, само от ДДС, достига между 20 и 25 процента и с оглед и на повишените разходи за заплати, на минималното възнаграждение, осигуровки и т.н., цените трябва да се актуализират, защото в противен случай доста колеги ще работят на загуба, коментира Коларов. В тази връзка председателят на СЗБ прогнозира и по-ниско потребление.
Затрудненията и това лято са заради недостига на кадри, който по думите на председателя на СЗБ възлиза на няколкостотин хиляди души.
По думите му браншът продължава да очаква подкрепа от държавата тя да си свърши работата, като оправи инфраструктурата и ставката на ДДС да бъде възстановена на 9%, както е във всички европейски държави, с изключение на две страни.
Браншът не е оптимист, че внесените законопроекти за промяна в Закона за ДДС в посока връщането на ставката на 9% ще бъдат приети от парламента в началото на летния сезон поради редица обективни и субективни причини.
Коларов напомни, че е трайна тенденцията да има ръстове в оборотите на магазините за хранителни стоки по морето. Пазарува се в магазина, носи се в торбите, готви се, не е лошо и е обяснимо заради бюджета, който българинът може да отдели за лятна почивка в контекста на всеобщото поскъпване, посочи Коларов. Въпреки това, особено по-младата част от населението, ще продължи да посещава заведенията, хубавите рибни ресторантчета, нощните клубове, но консумацията със сигурност ще спадне, с оглед на повишените цени, смята председателят на СЗБ. Освен това през последните години се наблюдава и промяна в това какво поръчаме в ресторантите и все по-рядко някой иска тристепенно меню.

4-5% по скъп ток от началото на юли

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 97

1,8 млн. българи са енергийно бедни

автор:Дума

visibility 583

/ брой: 97

Личен фалит ще могат да искат и хора без имущество

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 97

Продават албански и гръцки зеленчуци за български

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 97

Румъния обхваната от наводнения

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 97

Пендаровски вини Радев в евроблокаж на РСМ

автор:Дума

visibility 611

/ брой: 97

Гръцки супермаркет блокиран заради цените

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 97

Накратко

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 97

Инквизицията е жива

автор:Николай Милчев

visibility 646

/ брой: 97

Към бездната

visibility 615

/ брой: 97

Ботев - факелът на свободата

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 97

Как ще се променят заплати, пенсии и социални помощи в евро

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ