14 Ноември 2018сряда19:32 ч.

снимка БГНЕС

Ръководството на БДЖ подаде оставка

Това станало по искане на Росен Желязков заради прикриван доклад до ДАНС за злоупотреби в железниците

/ брой: 218

автор:Дума

visibility 218

Ръководството на "Холдинг БДЖ" подаде оставка. Става дума за шефа на борда на директорите Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, за главния изпълнителен директор Владимир Владимиров и за главния финансист в жп компанията Филип Алексиев. "Оставките са депозирани. Ще се запозная с мотивите и ще се произнеса в определения от закона срок", съобщи вчера министърът на транспорта Росен Желязков.

Неофициално се твърди, че поводът за искането на Желязков бил внесен от Владимиров в ДАНС доклад за злоупотреби в железницата. Това станало, само ден след като на среща на министъра с борда Владимиров обяснил, че всичко в БДЖ е наред, освен обжалванията на обществените поръчки, и няма други проблеми. Шефът на БДЖ внесъл доклада за нарушенията в ДАНС, без да информира транспортния министър. Владимиров не само не съобщил на шефа си за изпратения до ДАНС доклад за злоупотреби, но още на следващия ден след това излязъл в отпуск.

 Дори и целият директорски съвет да бъде сменен, Занчев ще запази поста си на зам.-министър на транспорта, както и други двама, наследени от Московски заместници - Ангел Попов, който е обвиняем за измама, но съдът отказа да го освободи от поста му, и Димитър Геновски. Вече се завъртя и име на евентуалния бъдещ главен изпълнителен директор на БДЖ. За поста е спряган инж. Продан Проданов, който в момента е шеф на поделението за товарни превози в Пловдив, съобщи offnews.bg. Синът му Добромир е депутат от ГЕРБ. 

По-късно на спешно свикан брифинг Желязков заяви, че основният мотив за искането на оставките на тримата директори на БДЖ е лошата комуникация между тях. Той потвърди, че оставките са подадени по негово искане, но отрече към момента да има имена за екипа, който ще поеме управлението на холдинга. По думите му решението дали ще приеме оставките на всеки от ръководството на БДЖ ще бъде взето другата седмица. Той отрече да е разговарял с представители на ДАНС по темата и уточни, че ще запознае подробно парламентарната комисия по транспорт със ситуацията в сряда.

Владимиров оглави за първи път железниците през 2011 г., а след това на два пъти бе отстраняван от поста - от правителството на Пламен Орешарски и от служебния кабинет на Огнян Герджиков, но с всяко идване на ГЕРБ на власт бе връщан начело на холдинга. Последния път Владимиров бе махнат от служебния министър на транспорта Христо Алексиев с мотива, че железницата е пред фалит с огромни дългове и невъзможност да обслужва пътническите графици със сегашния си подвижен състав. През 2017 г. той за трети път пое БДЖ, като тогава обявената цел бе "да продължи да изпълнява създадения от неговия екип план за оздравяване и развитие на БДЖ".

През последната година железниците получиха три бюджетни инжекции за 197 млн. лв. под формата на безлихвени заеми и държавно подпомагане в рамките на одобрената през юни 2017 г. от Брюксел държавна помощ от 224 млн. лв. за холдинга.

През септември при поемане на поста Желязков заяви, че разрешаването на проблемите в БДЖ ще е един от основните му приоритети. В края на октомври кабинетът удължи с една година срока, който даде на БДЖ да погаси изтеглен в началото на август 2017 г. държавен заем. Първоначално беше обявено, че железопътното дружество ще изплати възмездното си задължение до края на тази година, но периодът беше увеличен до края на 2019 г.

 

ГЕРБ шикалкавят за пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 32

Над 60% е недоверието към кабинета

автор:Дума

visibility 261

Мая Манолова с 6 въпроса за цените на горивата

автор:Дума

visibility 161

Росен Желязков призна за окаяното състояние на БДЖ

автор:Дума

visibility 101

Атакуват пред ЕК сделката за "Сосиете Женерал Експресбанк"

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 221

ЕЦБ влиза в шест банки у нас

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 221

Данъчните запечатаха 5 бензиностанции

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 221

Груевски се крие във вилата на Орбан

автор:Дума

visibility 81

САЩ с нови закани към Китай

автор:Дума

visibility 85

Европарламентът скастри Румъния

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 221

САЩ омаловажиха записите за Хашоги

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 221

Да гониш дивото

visibility 456

/ брой: 221

Защо ни е такава власт?!

visibility 348

/ брой: 221

Бягството на държавата

visibility 240

/ брой: 221

Има ли трудна работа за вършене, дайте я на авджиите

visibility 43

/ брой: 221