22 Януари 2019вторник04:08 ч.

снимка БГНЕС

Ръководството на БДЖ подаде оставка

Това станало по искане на Росен Желязков заради прикриван доклад до ДАНС за злоупотреби в железниците

/ брой: 218

автор:Дума

visibility 696

Ръководството на "Холдинг БДЖ" подаде оставка. Става дума за шефа на борда на директорите Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, за главния изпълнителен директор Владимир Владимиров и за главния финансист в жп компанията Филип Алексиев. "Оставките са депозирани. Ще се запозная с мотивите и ще се произнеса в определения от закона срок", съобщи вчера министърът на транспорта Росен Желязков.

Неофициално се твърди, че поводът за искането на Желязков бил внесен от Владимиров в ДАНС доклад за злоупотреби в железницата. Това станало, само ден след като на среща на министъра с борда Владимиров обяснил, че всичко в БДЖ е наред, освен обжалванията на обществените поръчки, и няма други проблеми. Шефът на БДЖ внесъл доклада за нарушенията в ДАНС, без да информира транспортния министър. Владимиров не само не съобщил на шефа си за изпратения до ДАНС доклад за злоупотреби, но още на следващия ден след това излязъл в отпуск.

 Дори и целият директорски съвет да бъде сменен, Занчев ще запази поста си на зам.-министър на транспорта, както и други двама, наследени от Московски заместници - Ангел Попов, който е обвиняем за измама, но съдът отказа да го освободи от поста му, и Димитър Геновски. Вече се завъртя и име на евентуалния бъдещ главен изпълнителен директор на БДЖ. За поста е спряган инж. Продан Проданов, който в момента е шеф на поделението за товарни превози в Пловдив, съобщи offnews.bg. Синът му Добромир е депутат от ГЕРБ. 

По-късно на спешно свикан брифинг Желязков заяви, че основният мотив за искането на оставките на тримата директори на БДЖ е лошата комуникация между тях. Той потвърди, че оставките са подадени по негово искане, но отрече към момента да има имена за екипа, който ще поеме управлението на холдинга. По думите му решението дали ще приеме оставките на всеки от ръководството на БДЖ ще бъде взето другата седмица. Той отрече да е разговарял с представители на ДАНС по темата и уточни, че ще запознае подробно парламентарната комисия по транспорт със ситуацията в сряда.

Владимиров оглави за първи път железниците през 2011 г., а след това на два пъти бе отстраняван от поста - от правителството на Пламен Орешарски и от служебния кабинет на Огнян Герджиков, но с всяко идване на ГЕРБ на власт бе връщан начело на холдинга. Последния път Владимиров бе махнат от служебния министър на транспорта Христо Алексиев с мотива, че железницата е пред фалит с огромни дългове и невъзможност да обслужва пътническите графици със сегашния си подвижен състав. През 2017 г. той за трети път пое БДЖ, като тогава обявената цел бе "да продължи да изпълнява създадения от неговия екип план за оздравяване и развитие на БДЖ".

През последната година железниците получиха три бюджетни инжекции за 197 млн. лв. под формата на безлихвени заеми и държавно подпомагане в рамките на одобрената през юни 2017 г. от Брюксел държавна помощ от 224 млн. лв. за холдинга.

През септември при поемане на поста Желязков заяви, че разрешаването на проблемите в БДЖ ще е един от основните му приоритети. В края на октомври кабинетът удължи с една година срока, който даде на БДЖ да погаси изтеглен в началото на август 2017 г. държавен заем. Първоначално беше обявено, че железопътното дружество ще изплати възмездното си задължение до края на тази година, но периодът беше увеличен до края на 2019 г.

 

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14