14 Октомври 2019понеделник13:33 ч.

На фокус

Психологията на еничарите

Или - "много на нула" за Бойко Борисов, който има достатъчно аргументи да е близък с групировките и създателите им

/ брой: 43

автор:Тихомир Стойчев

visibility 2432

Докато вървяха скандалите с "агентите на комунистическите служби", със СРС-тата и някои по-второстепенни, мнозина бяха склонни да видят едва ли не края на управлението на ГЕРБ и на Бойко.
Само че не прецениха добре - с един удар гордиевият възел (сякаш) беше разсечен.
Всъщност това е "истинска победа" за Бойко, който с един замах успя:
- да даде знак и внуши, че "неистово желае битка с престъпността и корупцията";
- да демонстрира "държавническо поведение и замах";
- да покаже "великодушие" към опонентите си, като едновременно ги увери в "готовност да споделя ресурсите на политиката и властта с тях";
- да застане "над политическото тесногръдие" и че е готов да работи с чужди кадри;
- да въвлече всички в отговорността за управлението.
Това хвърля нова светлина върху Бойко... за тези, които не го познават.


Той е човек, който въпреки упорито внушавания образ на твърдоглавие знае правилата на играта. Всъщност направеното е не толкова послание към подножието на властта, колкото към онези, които за пореден път ще трябва да бъдат...

мобилизирани да гласуват

Почти всяко поредно правителство имаше две основни грижи - да махне колкото може повече от получените в наследство кадри и да ги замени със свои, верни. Сега Бойко Борисов демонстрира по своя си начин, че "стои над тия неща". Той добре владее символното поведение. Още по-добре познава психологията на еничарите.
Когато нещо не му харесва, навежда главата и почва да боботи. За да си обясним обаче поведението на премиера, не бива да забравяме кой е той.
На първо място е формиран според традицията на миналите условия в средно българско семейство, след което - в дисциплиниращата школа на МВР и източните бойни изкуства. И ако традициите на българина са се загубили, не той е виновен. Ако дисциплинарната традиция и клетвата са променили ориентацията си - също.
Ако в далечното минало е имало самураи, които са търчали напред-назад да се колят за каузи или да се кормят за честта си с мечове, то в цивилизовано време те са си измислили "уке" и "тори". А това съвсем пасва на съвременните политически традиции.
Докато "тори" атакува отдясно, "уке" по предварителна уговорка първо отстъпва, след това с мощно залитане контраатакува и победоносно се надвесва над условния противник. Без обаче да нанася фаталния удар.
След това ролите се сменят.
Не наблюдаваме ли точно това в политиката? Практиката е договорена предварително. Едните атакуват мощно, другите залитат, следва контраатака и високо вдигната за победен поздрав ръка. После - изправяне на падналия, поклон и... ролите се сменят. От този конфликт никой не страда. Дори напротив, всеки извлича ползи.
Даже публиката.
Ако се вземе под внимание тази особеност в изграждането на сегашния премиер, ще бъдат разбрани много от решенията му.
Самият той е "сложна личност" - служител на "тоталитарното МВР", с "перспективно развитие", но в новото време се обидил, че го деполитизират, напуснал и отишъл в частния бизнес. Поел отговорната задача да охранява, което в ония години вървеше със застраховане, банкиране и т.н.
Без да е сигурно, че самият той е участник в създаването на т.нар. групировки, има достатъчно аргументи да е близък с тях и техните създатели чрез общо служебно или спортно минало. И въпросните контакти, съжителство и бизнес му гарантират бързо забогатяване.

Поемането на охраната

на две от най- известните политически фигури му осигурява допълнителната символика, като го вписва във "високия статус" на българския елит. Защото Бойко Борисов е човек от елита. Следователно човек, който играе по правилата, наложени от времето. Което означава и човек на статуквото.
Единият от охраняваните от него е бил човек на предишното статукво, другият - на сегашното. Единият е гарантирал предишния елит, другият заедно с бодигарда си гарантират сегашния.
Поради това каквото и да е новото и поредно "страховито съкращение" на "поредното страшилище" за престъпници и корумпирани, това ще е положението. Статуквото трябва да бъде спокойно и гарантирано.
А преди имахме много неща, между които и съкращения - АПК, ТКЗС, ДЗС, СЕЛКООП, ТАБСО, ГОРУБСО и т.н. Сега също имаме - БОП, СРС, ДАНС, НАП. И ако

едните даваха работа и хляб

то другите не само не дават, ами и взимат, а в повечето случаи раждат само скандали. Та тъкмо когато всички решиха, че нищо не се променя, се появи "нещо ново" - БОРКОР. Интересно кой ли е "родил" тази абревиатура и по каква аналогия?
Защото нямаше служба, която да не се стреми да добави към функциите си и полицейски. Справка - идеи и предложения за митническа, данъчна, общинска и всякаква друга полиция. Освен това във всички служби на МВР има инспекторати и отдели, които да се борят с корупцията. В Министерство на финансите и в основната хранилка, митниците, си имат "Митническо разузнаване и разследване", "Последващ контрол" и други подобни. Към всичките има вече звена за Вътрешна сигурност. Сега ще има обаче и БОРКОР. Оглавявана от Румен Миланов...
По-лесно е да се сети човек на коя от националните служби не е бил директор този човек, защото е бил в Националната полиция, Жандармерията, БОП-а, Националната служба за охрана, Съвета по национална сигурност при МС. При това (ако не с напълно противоположни), то с различни цели и методи на работа. Естеството на заеманите длъжности постепенно го превърна в

еднакво доближен до различните власти

и центрове на влияние. При това не е известно където и по какъвто и да било повод да е действал решително. По-ясен знак, че "човекът става за всичко", едва ли може да има.
Подгласница му става Елеонора Николова, бивша прокурорка и депутатка, минала по традиция (поне!) през две партии и със съмнения за повлияване от друга. Другият заместник - Петко Сертов, е типичен харизматик на новото време.
От многото му качества най-полезно е, че поне в една от важните европейски държави

е смятан за твърде свой човек

Другият знаков момент от решенията на премиера е искането и приемането на оставката на Цветлин Йовчев, досегашен председател на ДАНС. Едно друго интересно и многопластово решение...
Събрала в себе си школата на стари национални служби и "ново творчество", което "трябвало да разузнава финансите", чийто бивш директор в интервю очерта, че работи на цели 90 процента с постъпваща по линия на международния обмен информация, въпросната мегаслужба доказа, че е неподвластна дори на властта.
От думите на осмелили се да повдигнат завесата на ревниво пазените "тайни уволнени" служители станаха ясни поне няколко неща. Както основната включена в ДАНС служба, така и новата агенция е доминирана от кръг персонално заинтересовани, възприели едноличното лидерство, позволявали си вместо да пазят, да вършат опасни за националната сигурност неща.
Този кръг се доминира от опасни играчи, които

скриват извършеното от тях

зад завесата на класифицираната информация и държавната тайна. Той безнаказано и неколкократно инициира и участва в подмяната на властта, като при това остава в сянка и на сухо. А зад този кръг стоят в йерархията външни и поради това - отговорни единствено за собствените си интереси фактори.
Всъщност

изваждането на Цветлин Йовчев не решава нищо

а просто снема или размива персоналната му вина. Той не е бил и никога нямаше да може да бъде реалният ръководител на Агенцията. Както няма да бъде и който и да е, който се очаква да бъде назначен... Такъв със сигурност и за дълго ще остане истинският, едноличен и удобен за всички. Но и това разместване отново устройва както премиера, така и статуквото, което трябва да бъде успокоено и гарантирано.
В противен случай властта може да се окаже застрашена.
Във въпросния "основен играч в ДАНС" е инвестирано много. От различни места. И да се играе против тях е опасно - за всекиго. Като бъде гарантиран за в бъдеще и едновременно с това - оставен традиционно в обичаната и от него самия сянка, този основен играч много по-добре ще продължи да изпълнява мисията си.
А новият, осветен от светлината на прожекторите, ще бъде удобният и предан шут, който прелива от любов към патроните си. А с "изваждането" на Йовчев премиерът Борисов си осигурява плацдарм и за "още полезни ходове".
На първо място - да извърши разместване, при което всеки ще бъде запленен от илюзията, че участва в решенията. Йовчев беше един от задължените към старата ОДС, респективно - ДСБ, който при това им остана верен докрай. По този канал

изтичаше несанкционирано много и опасна информация

която те можеха да използват за собствени цели. С внезапното изваждане на Йовчев този канал вероятно ще пресъхне, което вече притесни ДСБ и Синята коалиция. Та така те ще престанат да притискат и застрашават правителството на ГЕРБ.
Другите партии ще са спокойни, особено ако назначени и развивани през годините с "тяхно добро" кадри се раздвижат по върховете.
Които и да са те, това не размества опасно пластовете и освен всичко доказва тезата за огромната кадрова банка.
Рекрутирането на политическия и управленски елит отдавна се възпроизвежда вътре в него самия.
А основания за гордост ще има най-вече родилият много ръководни кадри за силовите структури Пловдив, където са концентрирани, оказва се, много политически и олигархични интереси, стъпили в миналото, но и "подложили добре" за бъдещето.
Задоволяване на апетитите на други центрове на влияние също е осигурено. И нито един от спряганите за кариерно развитие не е непознат и не е решен без тях.
Това заедно с новото БОРКОР ги успокоява и... осигурява едновременно.
Що се отнася до външните фактори, те се оправят отлично в мъглата, извираща отвътре.

Над 400 000 са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 28

Корнелия Нинова: Над 500 млади хора са част от нашите кандидати

автор:Дума

visibility 35

Явор Божанков с четири съвета към младежите за успех в живота

автор:Дума

visibility 34

18-годишен пиян шофьор уби петима край Казанлък

автор:Дума

visibility 164

Забавянето на българската икономика ще продължи

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 196

Членството ни в еврозоната продължава да се отлага

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 196

Сметната палата заличила данни от доклада си за НАП

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 196

В БДЖ има недостиг на 20 локомотива

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 196

Франция спира Скопие и Тирана за ЕС?

автор:Дума

visibility 0

Между 9 и 13 години затвор получиха каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 28

Тежко поражение за „Фидес“ на местните избори в Унгария

автор:Дума

visibility 160

Сирийската армия се включи в отпора на турските бойци

автор:Дума

visibility 146

Илиян Йончев: Да подредим нашия дом Плевен

автор:Павлета Давидова

visibility 187

/ брой: 196

Задава се ново дране с банкови такси

автор:Евгени Гаврилов

visibility 342

/ брой: 196

Кметска надпревара

автор:Лозан Такев

visibility 151

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ