05 Юни 2020петък00:17 ч.

Проверките срещу дупнишката "Феникс" продължават. Полиция, служители на прокуратурата и РИОСВ влязоха принудително във фирмата, след като 30 мин. никой не им отвори. "Феникс" продължава да складира отпадъците си под магистрала "Струма"

Проверяващите се прицелиха в "Брикел"

Прокуратурата започна претърсвания и изземване на документи от фирми, свързвани с Христо Ковачки

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 505

Прокуратурата подхвана и фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. В офисите на "Брикел" и "Траш Юнивърс" в Гълъбово се търсят и ще бъдат иззети документи и материали, съотносими към предмета на разследването по досъдебното производство, което се води за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия, уточниха от прокуратурата. Наблюдаващият прокурор на досъдебното производство, трима дознатели и полицейски екипи вече са в дружествата, за които има данни, че са съпричастни към преработката на вносните отпадъци. Припомняме, че фирмите на Ковачки бяха заподозрени, че са съпричастни към тоновете нерегламентирани боклуци, които пристигнаха от Италия. Предполага се, че някои от отпадъците са предназначени за горене в централите на Ковачки. 

Част от незаконно внесения боклук, открит на пристанището във Варна, бе върната на изпращача вчера. 28 от общо 127 контейнера с пластмаса, каучук, стъкло и текстил трябваше да бъдат изпратени на "Дентиче пантелоне" от Салерно.

Екоминистърът Емил Димитров обяви, че ще покани на среща ръководствата на основните четири мощности, които се занимават с преработка на отпадъци, за да обсъдят мерки за затягане на контрола върху вносните отпадъци. Това са трите циментови завода и ТЕЦ "Сливен". Димитров обясни, че иска да знае от кого мощностите за горене на отпадъци получават суровината си. На 24 януари екоминистерството наложи на ТЕЦ "Бобов дол" забрана да гори отпадъци, докато не сложи филтри на мощностите си, затова и шредерните съоръжения за отпадъците бяха запечатани. Котлите на централата са под постоянен видеоконтрол от екоинспекцията.

От питане на "Медиапул" до Столичната община става ясно, че централи на Ковачки са заплашени от санкции по договора за изгаряне на софийски боклук. "Топлофикация Сливен" и ТЕЦ "Бобов дол" може да плащат неустойки заради забраната за изгаряне на отпадъци в Бобов дол. Двете дружества имат договор със Столичната община да поемат минимум 35 000 тона RDF отпадъци, които излизат от завода за обработка на смет в София. В момента обаче ТЕЦ "Бобов дол" има забрана от екоминистерството да гори боклуци и не е ясно кога тя ще бъде вдигната. Така има риск дружествата да не изпълнят ангажиментите си по договора и да им се наложат санкции. От ТЕЦ "Бобов дол" твърдят, че съвсем скоро ще изпълнят единственото условие за влизане в сила на новото им комплексно разрешително и изгарянето на отпадъци трябва да бъде възобновено.

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ