02 Декември 2021четвъртък02:48 ч.

Проверките срещу дупнишката "Феникс" продължават. Полиция, служители на прокуратурата и РИОСВ влязоха принудително във фирмата, след като 30 мин. никой не им отвори. "Феникс" продължава да складира отпадъците си под магистрала "Струма"

Проверяващите се прицелиха в "Брикел"

Прокуратурата започна претърсвания и изземване на документи от фирми, свързвани с Христо Ковачки

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 886

Прокуратурата подхвана и фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. В офисите на "Брикел" и "Траш Юнивърс" в Гълъбово се търсят и ще бъдат иззети документи и материали, съотносими към предмета на разследването по досъдебното производство, което се води за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия, уточниха от прокуратурата. Наблюдаващият прокурор на досъдебното производство, трима дознатели и полицейски екипи вече са в дружествата, за които има данни, че са съпричастни към преработката на вносните отпадъци. Припомняме, че фирмите на Ковачки бяха заподозрени, че са съпричастни към тоновете нерегламентирани боклуци, които пристигнаха от Италия. Предполага се, че някои от отпадъците са предназначени за горене в централите на Ковачки. 

Част от незаконно внесения боклук, открит на пристанището във Варна, бе върната на изпращача вчера. 28 от общо 127 контейнера с пластмаса, каучук, стъкло и текстил трябваше да бъдат изпратени на "Дентиче пантелоне" от Салерно.

Екоминистърът Емил Димитров обяви, че ще покани на среща ръководствата на основните четири мощности, които се занимават с преработка на отпадъци, за да обсъдят мерки за затягане на контрола върху вносните отпадъци. Това са трите циментови завода и ТЕЦ "Сливен". Димитров обясни, че иска да знае от кого мощностите за горене на отпадъци получават суровината си. На 24 януари екоминистерството наложи на ТЕЦ "Бобов дол" забрана да гори отпадъци, докато не сложи филтри на мощностите си, затова и шредерните съоръжения за отпадъците бяха запечатани. Котлите на централата са под постоянен видеоконтрол от екоинспекцията.

От питане на "Медиапул" до Столичната община става ясно, че централи на Ковачки са заплашени от санкции по договора за изгаряне на софийски боклук. "Топлофикация Сливен" и ТЕЦ "Бобов дол" може да плащат неустойки заради забраната за изгаряне на отпадъци в Бобов дол. Двете дружества имат договор със Столичната община да поемат минимум 35 000 тона RDF отпадъци, които излизат от завода за обработка на смет в София. В момента обаче ТЕЦ "Бобов дол" има забрана от екоминистерството да гори боклуци и не е ясно кога тя ще бъде вдигната. Така има риск дружествата да не изпълнят ангажиментите си по договора и да им се наложат санкции. От ТЕЦ "Бобов дол" твърдят, че съвсем скоро ще изпълнят единственото условие за влизане в сила на новото им комплексно разрешително и изгарянето на отпадъци трябва да бъде възобновено.

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 179

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 215

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 211

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 214

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ