12 Декември 2018сряда22:50 ч.

Протестът на майките се мести пред здравното министерство

Парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 41

Протестът на родителите на деца с увреждания ще продължи през януари пред Министерството на здравеопазването. Това обявиха от инициативата "Системата ни убива" и обясниха, че  все още има много работа, за да се случи реформата в ТЕЛК.

Човек с увреждане, довело до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване във всекидневието и до зависимост от чужда помощ, ще може да избира асистентите, предвижда приетият вчера от парламента Закон за личната помощ. Общините ще бъдат доставчици на личната помощ и тя ще се предоставя спрямо изготвената индивидуална оценка на потребностите. Броят на часовете лична помощ ще се определят в зависимост от степента на увреждането, като хората с четвърта степен на пълна зависимост ще имат право на помощ до 168 часа.

Асистентът не трябва да е осъждан или поставен под запрещение. Заплащането му се определя въз основа на коефициент 1,4 от минималната заплата, като възнаграждението зависи от броя отработени часове.

На децата с увреждания, които получават най-голямата социална помощ от 930 лв., ще бъдат приспадани до 380 лв. за личен асистент, а остатъкът ще се плаща от общината. По същия ред ще се приспада и добавката за чужда помощ от 94 лв. от ползвателите на тази услуга.

Предоставянето на личната помощ ще започне от 1 септември, а изготвянето на индивидуалните оценки - от 1 април идната година. До въвеждането на услугата лична помощ, хората, които ползват социалните услуги от общините - личен или социален асистент, домашен помощник, ще продължат да ги ползват по досегашния ред.

За приемане на Закона за личната помощ настояваха протестиращите от палатковия лагер зад парламента от инициативата "Системата ни убива". 

Законът за личната помощ бе разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова с участието на протестиращите от "Системата ни убива" и бе внесен в Народното събрание от БСП и "Воля".

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 27

/ брой: 242

Пактът за миграция е грабеж на бедния Юг

visibility 24

/ брой: 242

Конгресът на САЩ vs "Северен поток"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 18

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 40

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 25

/ брой: 242