20 Февруари 2019сряда02:56 ч.

Протестът на майките се мести пред здравното министерство

Парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 130

Протестът на родителите на деца с увреждания ще продължи през януари пред Министерството на здравеопазването. Това обявиха от инициативата "Системата ни убива" и обясниха, че  все още има много работа, за да се случи реформата в ТЕЛК.

Човек с увреждане, довело до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване във всекидневието и до зависимост от чужда помощ, ще може да избира асистентите, предвижда приетият вчера от парламента Закон за личната помощ. Общините ще бъдат доставчици на личната помощ и тя ще се предоставя спрямо изготвената индивидуална оценка на потребностите. Броят на часовете лична помощ ще се определят в зависимост от степента на увреждането, като хората с четвърта степен на пълна зависимост ще имат право на помощ до 168 часа.

Асистентът не трябва да е осъждан или поставен под запрещение. Заплащането му се определя въз основа на коефициент 1,4 от минималната заплата, като възнаграждението зависи от броя отработени часове.

На децата с увреждания, които получават най-голямата социална помощ от 930 лв., ще бъдат приспадани до 380 лв. за личен асистент, а остатъкът ще се плаща от общината. По същия ред ще се приспада и добавката за чужда помощ от 94 лв. от ползвателите на тази услуга.

Предоставянето на личната помощ ще започне от 1 септември, а изготвянето на индивидуалните оценки - от 1 април идната година. До въвеждането на услугата лична помощ, хората, които ползват социалните услуги от общините - личен или социален асистент, домашен помощник, ще продължат да ги ползват по досегашния ред.

За приемане на Закона за личната помощ настояваха протестиращите от палатковия лагер зад парламента от инициативата "Системата ни убива". 

Законът за личната помощ бе разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова с участието на протестиращите от "Системата ни убива" и бе внесен в Народното събрание от БСП и "Воля".

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35