25 Май 2019събота01:59 ч.

ново:

Честит празник на българската просвета и култура! Пазете словото, бъдете горди със славянската писменост и делото на Кирил и Методий Честит празник на българската просвета и култура! Пазете словото, бъдете горди със славянската писменост и делото на Кирил и Методий

Протестът на майките се мести пред здравното министерство

Парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 227

Протестът на родителите на деца с увреждания ще продължи през януари пред Министерството на здравеопазването. Това обявиха от инициативата "Системата ни убива" и обясниха, че  все още има много работа, за да се случи реформата в ТЕЛК.

Човек с увреждане, довело до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване във всекидневието и до зависимост от чужда помощ, ще може да избира асистентите, предвижда приетият вчера от парламента Закон за личната помощ. Общините ще бъдат доставчици на личната помощ и тя ще се предоставя спрямо изготвената индивидуална оценка на потребностите. Броят на часовете лична помощ ще се определят в зависимост от степента на увреждането, като хората с четвърта степен на пълна зависимост ще имат право на помощ до 168 часа.

Асистентът не трябва да е осъждан или поставен под запрещение. Заплащането му се определя въз основа на коефициент 1,4 от минималната заплата, като възнаграждението зависи от броя отработени часове.

На децата с увреждания, които получават най-голямата социална помощ от 930 лв., ще бъдат приспадани до 380 лв. за личен асистент, а остатъкът ще се плаща от общината. По същия ред ще се приспада и добавката за чужда помощ от 94 лв. от ползвателите на тази услуга.

Предоставянето на личната помощ ще започне от 1 септември, а изготвянето на индивидуалните оценки - от 1 април идната година. До въвеждането на услугата лична помощ, хората, които ползват социалните услуги от общините - личен или социален асистент, домашен помощник, ще продължат да ги ползват по досегашния ред.

За приемане на Закона за личната помощ настояваха протестиращите от палатковия лагер зад парламента от инициативата "Системата ни убива". 

Законът за личната помощ бе разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова с участието на протестиращите от "Системата ни убива" и бе внесен в Народното събрание от БСП и "Воля".

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 97

13 станаха ранените в Лион

автор:Дума

visibility 27

Експлозия на улица в Лион

автор:Дума

visibility 65

САЩ ще изпратят 1500 военни в Близкия изток

автор:Дума

visibility 64

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 585

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 598

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 302

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ