20 Август 2019вторник13:25 ч.

Прокуратурата отхвърля 60% от сигналите за измами с европари

Финансовото министерство видя похвала от ЕК, че за "определен брой" от докладите за съмнителни политически сделки няма проверки

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 953

Прокуратурата в България прекратява или отхвърля 60% от сигналите, които стигат до нея, за измами с евросредства, става ясно от публикуван вчера специален доклад на Европейската сметна палата. Одиторите са посетили 7 страни членки, за да преценят как правителствата им се справят с борбата с измамите с еврофондовете - България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания.

Според доклада у нас има проблем в това, че звеното за разследване на измамите АФКОС в МВР и управляващите органи на оперативните програми не правят достатъчно анализи на причините за отказа на прокурорите да образуват дела. България е докладвала пред ЕК измами, възлизащи на 0,12% от получените средства, което е под средното за ЕС 0,44%. Посочва се, че някои от управляващите органи у нас са класифицирали неправилно специфични рискове от измама като ниски и не са приложили към тях допълнителни процедури за контрол. В други случаи одитната институция е установила рискове от измама и отговорният управляващ орган все пак е предприел адекватни действия за коригиране на ситуацията. 

Междувременно Министерството на финансите обяви, че Европейската комисия е смекчила критиката си за липсата на успехи в борбата срещу прането на пари и разследването на съмнителни сделки, отнасящи се до видни политически личности в България. "2/3 от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаят местни видни политически личности, но по тези случаи правоприлагащите органи не са предприели подходящи последващи действия", констатира Брюксел преди време, в новия текст проспаните от разследването случаи са "определен брой". На сайта си институцията се похвали, че имало постижение "в резултат на предоставената аргументирана информация от българските власти".

Властта обаче не е впечатлена от друга констатация - "не е постигнат съществен напредък в проучването на пречките, които възпрепятстват разследването на такива случаи, и превръщането им в доказателства за целите на наказателното преследване", както и "използването на финансови разследвания и финансово профилиране е ограничено, което възпрепятства ефективното възстановяване на активи по дела за организирана престъпност и корупция".

Сидеров обвини ВМРО и НФСБ в заговор срещу Борисов

автор:Дума

visibility 3

Бедственото положение в Свищов остава до петък

автор:Дума

visibility 22

Горещините се завръщат, до 35 градуса днес

автор:Дума

visibility 107

София пръска нови милиони за боклуците

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 159

"Росатом" участва в конкурса за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 159

Сред първите сме в света по замърсяване със серен диоксид

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 159

Приключи делото на оманския фонд срещу България

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 158

ООН: В света има 70 милиона бежанци

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 159

Турски военни части влязоха в Сирия

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 159

САЩ обмислят морска блокада на Венецуела

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 159

Кратки новини

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 159

Дете от Свидня и "Надежда"

автор:Лозан Такев

visibility 306

/ брой: 159

"Родна стряха" - минало без бъдеще

автор:Деси Велева

visibility 214

/ брой: 159

Датата

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 159

Ада тепе - рударство на 3500 години

автор:Велиана Христова

visibility 514

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ