26 Май 2019неделя12:59 ч.

ново:

Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение. Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение.

Прокуратурата отхвърля 60% от сигналите за измами с европари

Финансовото министерство видя похвала от ЕК, че за "определен брой" от докладите за съмнителни политически сделки няма проверки

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 623

Прокуратурата в България прекратява или отхвърля 60% от сигналите, които стигат до нея, за измами с евросредства, става ясно от публикуван вчера специален доклад на Европейската сметна палата. Одиторите са посетили 7 страни членки, за да преценят как правителствата им се справят с борбата с измамите с еврофондовете - България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания.

Според доклада у нас има проблем в това, че звеното за разследване на измамите АФКОС в МВР и управляващите органи на оперативните програми не правят достатъчно анализи на причините за отказа на прокурорите да образуват дела. България е докладвала пред ЕК измами, възлизащи на 0,12% от получените средства, което е под средното за ЕС 0,44%. Посочва се, че някои от управляващите органи у нас са класифицирали неправилно специфични рискове от измама като ниски и не са приложили към тях допълнителни процедури за контрол. В други случаи одитната институция е установила рискове от измама и отговорният управляващ орган все пак е предприел адекватни действия за коригиране на ситуацията. 

Междувременно Министерството на финансите обяви, че Европейската комисия е смекчила критиката си за липсата на успехи в борбата срещу прането на пари и разследването на съмнителни сделки, отнасящи се до видни политически личности в България. "2/3 от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаят местни видни политически личности, но по тези случаи правоприлагащите органи не са предприели подходящи последващи действия", констатира Брюксел преди време, в новия текст проспаните от разследването случаи са "определен брой". На сайта си институцията се похвали, че имало постижение "в резултат на предоставената аргументирана информация от българските власти".

Властта обаче не е впечатлена от друга констатация - "не е постигнат съществен напредък в проучването на пречките, които възпрепятстват разследването на такива случаи, и превръщането им в доказателства за целите на наказателното преследване", както и "използването на финансови разследвания и финансово профилиране е ограничено, което възпрепятства ефективното възстановяване на активи по дела за организирана престъпност и корупция".

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 776

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 719

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 349

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ