10 Октомври 2024четвъртък15:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Румен Радев настоя:

Борба срещу тези, които дават пари за изборите

Нито един сигнал за купен и контролиран вот не трябва да бъде оставен без убедителен отговор, призова президентът

/ брой: 193

автор:Дума

visibility 453

"Още от първия ден на сегашния кабинет ясно заявих, че първостепенен приоритет трябва да бъде борбата с купения и корпоративен вот и по резултатите от тази борба ще съдим за цялостната работа на правителството. Обществото ни е свидетел на множество сигнали и публикации за изборна търговия, дори се появиха конкретни имена". Това заяви вчера президентът Румен Радев. За него като държавен глава е важно обществото да разбере дали институциите осъзнават своята отговорност към него и ще демонстрират ефективност, за да може да не се изкривява повече гласът на българите", подчерта той.
По думите на Радев справедливостта означава преди всичко еднакъв подход от правоохранителните органи към всички пристъпили закона, а не само към избрани.  
Според държавния глава най-важното е да се осигури честност на вота, така че гражданите да получат доверие и да се върнат към урните. От Прокуратурата очакваме, ако има достатъчно събрани данни, да има безкомпромисни действия, призова Радев.
По-късно той се срещна с министрите на иновациите и растежа Росен Карадимов, който координира подготовката на изборите, на електронното управление Валентин Мундров и на вътрешните работи Атанас Илков, с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с  председателя на ЦИК Камелия Нейкова и със зам.-председателя на ДАНС Георги Георгиев.
"Нито един сигнал за купен вот не следва да бъде оставен без мерки, заяви Радев в началото на срещата. Очакваме борбата с купения вот да не се свежда само до дилърите на гласове, а и по-нагоре. Очакваме и действия за изграждане на доверие към гражданите за изборния процес. Трябва да направим така, че не само в следващия, а и в никой български парламент да не влизат представители на купения вот", категоричен е президентът.
"В МВР са постъпили досега 89 сигнала при 85 на миналите избори. Образуваните досъдебни производства са 42, а на предходните избори - 40. Предоставени са 336 предупредителни протоколи", отчете министър Илков.
Георги Георгиев обясни, че ДАНС изготвя предписания за допълнителни мерки за киберсигурност и се наблюдават операции по теглене на пари в брой в особено големи размери. Обработвала се и информация за лица, при които преди е имало сигнали за участие в купуването на гласове. Засилена е дейността по придобиване на информация, както и на контраразузнаването, действия на екстремистки терористични групи и наблюдението над граждани на други държави, обясни Георгиев.
"Всички сигнали, които касаят изборни нарушения, се обработват в 48-часов срок, не допускаме никакво забавяне по тези дела", обясни Сарафов. По думите му обаче трябвало да се внимава да няма репресивност и да се спазват принципите на правовата държава.
Шефът на ЦИК обясни, че са взела решение да бъдат унищожени всички неизползвани ролки специализирана хартия от стари избори. На предстоящите няма да се използва хартия от предходните, поясни Нейкова. Министър Росен Карадимов поясни, че няма проблеми с избирателните списъци, освен традиционните  - за регистрирани много лица на един адрес. По отношение на машините имало неяснота в ИК, който не определя кой сключва договора за съхраняването на машините. Според Карадимов буди тревога, че машините се доставят от частна фирма, обслужват се от частна фирма и се съхраняват от частна фирма.

Електронните ваучери за храна може да повишат цените

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 193

100 млн. лв. ще струва зимното поддържане на пътищата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 193

София e най-евтината европейска туристическа дестинация

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 193

Орбан: България в Шенген до края на 2024-та

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 193

Македонски висшисти масово имигрират

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 193

Граничните проверки в Германия остават

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 193

Армията на търговците

автор:Александър Симов

visibility 394

/ брой: 193

Икономическа реалност

visibility 348

/ брой: 193

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 193

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 193

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ