17 Октомври 2024четвъртък19:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Още един блок на ТЕЦ „Марица изток“ да бъде включен на регулирания пазар поиска Драгомир Стойнев на среща със синдикалисти в Стара Загора

Социалистите представиха Проект за Социален договор във въглищната индустрия

автор:Дума

visibility 208

На регулираният пазар трябва да бъде включен още един блок на държавния ТЕЦ Марица – изток. Така на него ще работят общо три блока, след като по предложение на БСП, по-рано тази година, бяха включени два блока на ТЕЦ-а. Това каза на среща със синдикалисти в енергетиката Драгомир Стойнев, водач на листата на БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в Старозагорско. Той има две последователни срещи с представители на миньорите от местните синдикални организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

В тях участваха и Неделчо Маринов, областен председател на БСП Стара Загора и номер 2 в листата за изборите и инж. Искрен Искров, който е 9-ти в листата на БСП, както и председателят на БСП-Раднево и заместник-кмет на общината Красимир Куртев.

Според Стойнев включването на трети блок на регулирания пазар ще даде глътка въздух на държавния ТЕЦ и мините. Стойнев определи като важна стъпка в тази посока продължаването на разговорите с правителството на Украйна за износ на електроенергия от България, които енергийното министерство започна отново по инициатива на БСП. „Дефицитът там се очертава между 4 и 6 гигавата енергия на час, а Европа е готова да финансира доставките, което е огромен шанс за нас – да произвеждаме и продаваме“, каза още Стойнев.

По време на срещите бе обсъден изготвеният от социалистите Проект за Социален договор във въглищната индустрия, който да се превърне в документ – рамка, в която да бъдат договорени условията за трансформацията на Комплекса Марица – изток.

„БСП предлага след изборите всички парламентарно представени политически сили да започнат разговори по Социалния договор с миньорите и енергетиците и техните професионални организации и както е в Полша той да стане основата на политическо, синдикално и институционално съгласие върху конкретни параметри. От договореното в него ще следва и промяна на съответното законодателство и изготвяне на цялостна нормативна уредба“, каза Стойнев. Той вярва, че това е начинът да не се стигне до решения на парче чрез промяна на определени закони и отказ за промяна на други. Това ще предотврати и политическо „търгуване“ с миньорите, които да получат само частични отговори на исканията си.

От своя страна синдикалистите бяха категорични, че ще настояват след изборите решенията за въглищната енергетика, като част от националната и социалната сигурност, да бъдат приоритет номер едно и да се вземат в консенсус от всички политически сили.

Драгомир Стойнев потвърди готовността на социалистите да участват в разговори с всички партии и синдикални организации. Той смята, че категоричните искания на БСП за отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за домакинствата и за запазването на сегашната структура на Българския енергиен холдинг могат да срещнат разбирането не само на синдикатите, но и на политическите партии и те ще основа, а не пречка за диалога.

Желанието на БСП е да внесе стабилност и пълна прозрачност при изготвяне на Социалния договор. В проекта в графика на работа мините е определен времеви хоризонт до 2049 г., с ангажимент за осигуряване на плавен преход и недопускане на внезапни затваряния.

Разгледана е и социалната защита за работниците, като тя включва не само миньорите, но и заетите в държавния ТЕЦ 2. В рамките на прехода, според проекта на БСП трябва да се гарантира непрекъснатост на заетостта. Всички работници, наети към 1 януари 2020 г., имат право да запазят работата си до пенсиониране. Тази разпоредба осигурява сигурността им по време на поетапното закриване на мини​.

Проектът въвежда и предпенсионен отпуск като право да го ползват имат работници, които наближават пенсиониране и чиито работни места са засегнати от закриване на мини. По време на този отпуск те ще получават 80% от заплатата си в рамките на 5-годишен период, докато достигнат официалната пенсионна възраст. При съкращение, работници, които не отговарят на условията за пред пенсионен отпуск имат право на еднократно обезщетение при съкращение между 60 000 и 80 000 лв.

За заетите в частните ТЕЦ-ве се предлага механизъм за диалог между частните инвеститори и държавата като гарант за трудовите и социални права на заетите там. Целта е да бъдат постигнати справедливи условия за предсрочно пенсиониране и справедливи нива на обезщетения при прекратяване на трудова заетост, близки до тези на държавните предприятия. Всички засегнати, работещи в частите ТЕЦ-ове имат право и да се включат в Програмите за преквалификация.

В рамката за Социален договор, БСП предлага създаване на Свободни икономически зони във въглищните региони. Преобразуването им в зони, освободени от данъци за 7 години, цели привличане на инвестиции и укрепване и модернизиране на европейското индустриално производство чрез иновации и нови технологии. Именно Програмите за преквалификация трябва да отговарят на новите перспективи за заетост и да са конкретно свързани с тях. Договорът, формулиран от БСП, акцентира върху развитието и внедряването на чисти технологии за екологично устойчив преход в следващата си точка. В него е взет предвид финансовия ангажимент на за осигуряване на близо 4 милиарда евро от ЕК за инвестиции в технологии като газификация на въглища, улавяне и съхранение на въглерод.

Проектът предвижда създаване на Фонд за трансформация на Маришкия басейн. Предложено е неговият начален капитал да бъде в обем от 500 милиона лв., с гаранции за допълнителни 600 милиона лв. Целта му е да се координира преустройството на минните обекти и да стимулира икономическото развитие в региона, осигурявайки разнообразна и устойчива икономическа база. Подобни Фондове ще има и за останалите засегнати райони. Финансирането за тази инициатива ще идва основно от Фонда за справедлив преход на ЕС, който подкрепя региони, изправени пред значителни предизвикателства поради прехода към климатична неутралност​.

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 198

При цените на храните има възходяща есенна тенденция

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 198

До 5 млн. евро глоба за спекулативни цени на храните в Гърция

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 198

Харчим по 400 лв. на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 198

ЕК частично замразява пари за Румъния

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 198

РСМ и Албания с паралелни академии

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 198

Българска следа в ДДС схема в Гърция

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 198

Накратко

автор:Дума

visibility 836

/ брой: 198

Сбъркана държава

автор:Александър Симов

visibility 624

/ брой: 198

Поне в една класация сме първи. Уви, не е за хвалене

visibility 709

/ брой: 198

Срамен футбол

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ