21 Септември 2020понеделник18:57 ч.

Проф. Христина Вучева: Хидроинженер, а не юрист ще разреши водната криза

/ брой: 16

автор:Дума

visibility 1453

За експертен подход в решаването на водната криза призова бившият финансов министър в първото служебно правителство (1994-1995) проф. Христина Вучева, цитирана от БГНЕС. Тя сравнява ситуацията в Перник с водната криза в София от ноември 1994 г. и посочва подходите за справянето с проблема тогава и сега. За основна причина тогава се смята сушата, но има и съмнения за източване на яз. "Искър" и яз. "Огняново" от "Кремиковци ЕАД" и други ползватели.

През 1994 г. се приема специално постановление с лимит за ползване на вода от яз."Искър" за София, ограничава се водоподаването от язовира за "Кремиковци", а подземните съоръжения за водовземане при бент Панчарево се предават на държавното предприятие "Язовири и каскади". По специална програма от държавния бюджет се отделят пари за реконструкция на мрежата за водоподаване в София и започва изграждане на връзката Скакавица-Джерман, за да се докара вода от каскадата Белмекен-Сестримо към язовир "Бели Искър" и оттам - в яз. "Искър". Строителството се осъществява за 35 дни и съоръжението е завършено в срок и открито на 1 март 1995 г. от Жан Виденов.

"Активно участват всички хидроинженери, които работят в тогавашната организационна структура "Национален съвет по водите", който се ръководи от професор хидроинженер. Този съвет е държавният орган, отговорен за управлението на водите в България. Няма данни в създадения правителствен щаб по кризата с водата да участват прокурори и следователи", подчертава проф. Вучева. 

Ексминистърката отбелязва, че проблемите сега и преди 25 г. са едни и същи, но при настоящото обсъждане на решенията не участва нито един хидроинженер. "Въпросите по управление на водите не са в отделно управленско звено и вместо от професор-хидроинженер тази дейност е поверена на министър с прозвище Ревизоро. На съвещанието присъства и най-много обяснява как ще реши проблемът юрист с голям опит в приватизацията и в управлението на холдингови структури. Той сега е министър на икономиката. Неговото ведомство обещава през 2018 г., че с получените около 800 млн. от държавния бюджет ще ремонтира всички язовири в страната. Задачата за ремонт на язовирите възниква, защото от няколко години много медии напомнят за лошото състояние на язовирите, установено по повод тогава на многото дъждове и буквалното удавяне на няколко града. Не е известно министерството на икономиката да е започнало да ремонтира, или пък да обяснява къде са сега тези 800 млн. лв. бюджетни пари", възмутена е тя. 

Вучева припомня, че преди почти 10 г. НС одобри заем от Международната банка за възстановяване и развитие за реконструкция на яз. "Студена" и водопреносната мрежа на Перник. В МРРБ е създадено специално звено, което да осъществи този проект до края на 2015 г., след многократно отлагане той е отчетен като завършен чак на 31 декември 2019 г. В одит на Сметната палата от 2017 г. пък са отчетени многобройни нарушения, а като отговорни за нарушенията са посочени всички регионални министри в периода 2010-2017 г. - Росен Плевнелиев, Екатерина Захариева, Десислава Терзиева и Лиляна Павлова. 

Вучева критикува идеята на правителството за воден мегахолдинг, тъй като според експерти децентрализацията е начинът да се осигури ефективност и добра организация за водния сектор. "Връщането към централното организиране и управление изисква да се разгледа проектът, приключил в края на 2019 г.; да се анализира одитният доклад на Сметната палата от 2017 г.; да се осмислят причините за лошото състояние на сектора и едва тогава да се реши дали е подходящо да се хвърля така бързо един милиард от общите пари по начин, който беше разкритикуван от всички европейски специалисти по бюджета още в далечната 2006 и 2007 г.", категорична е професорката.

Доживотен затвор без право на замяна по делото „Сарафово“

автор:Дума

visibility 35

Калоян Методиев напуска Президентството

автор:Дума

visibility 63

Лекар от София ще помага в болницата в Гоце Делчев

автор:Дума

visibility 51

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 129

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 246

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 337

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 206

Как търпим това десет години?!

visibility 1292

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 620

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 840

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ