Продават ни вода вместо сирене
В някои марки от продукта течността стига 72-80%
/ брой: 27
Оводняването измества използването на палмовото масло при производството на фалшиви млечни продукти. За това алармира д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните. При последните проверки на Агенцията по безопасност на храните три от осем взети проби показват отклонения от водното съдържание на продукта. Рекордът е 72 на сто съдържание на вода. Само 25% от сиренето, продавано по магазините в страната, съответства на стандарта, твърди собственикът на мандра Димитър Зоров. По думите му, останалите продукти са с високо съдържание на вода, достигащо 80%. Според него най-лошото е, че подобно сирене достига и до трапезата на децата.
Проверката беше направена в присъствието на представители на Комисията за защита на потребителите, двете асоциации на млекопреработвателите в България и асоциация "Активни потребители".
Три от осем взети проби показват отклонения от показателите. Те се изразяват основно в отклонения във водното съдържание на продукта. Рекордът е 72% съдържание на вода. Едно от сирената показа наличие на немлечни мазнини, което е недопустимо, съгласно законодателството за влагане в продукт, който е посочен като сирене, коментира Кремена Стоева от БАБХ пред Нова телевизия. Според нея законът не дава ясно обяснение кое нарушение по какъв начин да бъде санкционирано. Решението за това се взима в течение на проверките, в зависимост от установяването на нарушителя, вината и тежестта на самото нарушение.
Само 25% от сиренето, продавано по магазините в страната, съответства на стандарта. Това заяви в ефира на бТВ собственикът на мандра Димитър Зоров. По думите му, останалите продукти са с високо съдържание на вода, достигащо 80%. Според него най-лошото е, че подобно сирене достига и до храненето на децата. Д-р Сергей Иванов, управител на Център по биология на храните, предложи млечните продукти с високо съдържание на вода да бъдат приравнени към имитиращите. Димитър Зоров поясни, че повечето продукти с установените отклонение от качеството се произвеждат от фирми, които не са членове на Асоциацията на млекопреработвателите. По думите му, мандрите, предлагащи млечни продукти по стандарта, намаляват заради по-високата себестойност на производството и под натиска на големите вериги да предлагат продукцията си с големи отстъпки.
Сергей Иванов припомни, че цената на изследваните продукти, от последната проверка, в които бе открито много високо водно съдържание от 70%, при нормално до 50%, е било от 5,50 до 7 лв. за килограм. Димитър Зоров поясни, че в такъв случай за потребителите е по-изгодно да си купят извара, която е много по-евтина. При сирената с високо съдържание на вода явно се използва някакъв ензим, който я задържа. При подобен продукт въобще не можем да говорим за зреене, обясни той. Според него такива продукти се правят от обезмаслено сухо мляко с помощта на забранени за използване в производството на млечни храни технологични добавки.
"В подобен продукт има повишен риск от развитие на патогенни микроорганизми, може да причини хранителна непоносимост и при него се развиват окислителни процеси, които са канцерогенни", поясни д-р Сергей Иванов. По думите му, допреди няколко години основната тенденция при ментетата млечни продукти бяха добавянето на хидрогенираната растителна мазнина, а сега акцентът се измества към силно оводнените продукти.