19 Ноември 2019вторник11:53 ч.

Присадиха бял дроб на българка във Виена

Австрийската клиника обаче връща наши пациенти, защото нямала капацитет

/ брой: 151

автор:Аида Паникян

visibility 442

На 28-годишната Илияна Христова от Варна е присаден бял дроб в Университетската болница във Виена преди дни, научи ДУМА от председателя на "Асоциация пулмонална хипертония" Тодор Мангъров. Това е първата белодробна трансплантация на България след двегодишно прекъсване, междувременно починаха петима пациенти, които от години чакаха операцията. Припомняме, че Илияна беше официално включена в активната листа на "Евротрансплант" в началото на май. Новото споразумение с болницата бе сключено през януари тази година и според него до петима български граждани можеха да бъдат трансплантирани във Виена. Но споразумението на практика е прекратено едностранно, коментира Мангъров. Както ДУМА писа, в началото на юли клиниката не прие за преглед 30-годишната Магдалена. Междувременно България подаде към "Евротрансплант" 4 органа, два от които бяха бял дроб.

Мангъров е категоричен, че МЗ трябва да търси други възможности за извършване на белодробни трансплантации в чужбина, а не само да се стреми към споразумения с "Евротрансплант". "В момента нито един български пациент няма възможност да бъде включен в европейска листа на чакащите и сме в същото положение, в което бяхме в края на 2017 г. Отново шанс за оцеляване имат само тези, които емигрират", коментира Мангъров. Според него продължава дискриминацията срещу пациентите, които чакат белодробна трансплантация. Отговор на отвореното си писмо, което и ДУМА публикува, Мангъров е получил засега единствено от омбудсмана Мая Манолова. 

Мангъров смята, че в момента действията и на държавата, и на медиците са хаотични, тъй като страната не разполага с програма за донорството и за трансплантациите. Според председателя на асоциацията МЗ може да търси възможности за белодробни трансплантации в Индия и САЩ. От изказване на директора на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" Росен Иванов става ясно, че страната води преговори за сключване на договор с други клиники за трансплантации на българи. По думите на Иванов България активно търси контакти и се водят преговори с Германия, Франция, Белгия, но в "изключително голяма степен решението се взема не от нашата страна". Пред БНР той заяви, че от агенцията са подготвили програма за обучение на координаторите по донорство, работело се по европейски проекти за оборудване на донорските бази и за купуване на медицински самолет.

Половината българи са песимисти за икономиката

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 222

27 хил. земеделци ще удари намаляването на европодпомагане

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 222

Шефът на "Топлофикация София" подаде оставка

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 222

73% от нашенците готови да пазаруват на черния петък

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 222

Путин ще участва в украинската среща за мир в Париж

автор:Дума

visibility 338

Протести отново разтърсват Грузия

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 222

Съдът в Хага ще разследва престъпления на британци

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 222

Опозицията в Беларус загуби изборите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 222

Да се противопоставим на новите проявления на фашизма

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 222

Восъчните фигури на авторитарната власт

автор:Йонко Бонов

visibility 226

/ брой: 222

Златните блянове за "Златна София"

автор:Деси Велева

visibility 166

/ брой: 222

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 222

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ