18 Септември 2021събота23:04 ч.

Георги Гьоков:

Приоритет за кабинета са социалните мерки

Минималната работа заплата ще бъде повишена, ще бъдат разкрити 250 000 нови работни места, обяви депутатът от Коалиция за България

/ брой: 219

автор:Юлия Кулинска

visibility 870

- Г-н Гьоков, каква е вашата оценка за първите 100 дни на правителството?
- За 100 дни правителството свърши много работа и оценката ми е положителна за цялостната му политика. В социалната сфера кабинетът "Орешарски" направи толкова, колкото други правителства за цял мандат не са направили. Ще спомена само намаляването на тока, пакета от мерки за младежката безработица, майчинските за втората година, помощите за първокласниците. Нови 60 хиляди българи получиха достъп до енергийните помощи, които, ако се прибавят към останалите 210 000, става ясно, че 270-280 хил. души вече дишат по-свободно.
- Как ще коментирате мерките, залегнали в управленската програма на кабинета "Орешарски", която бе представена вчера?
- Приветствам програмните намерения на правителството, които очертават рамката на бъдещите му действия. С действията си кабинетът е на път да отърве българите от страха, в който те живяха почти 4 години - стахът от подслушванията, от заплахите от уволнение, от безнаказаното безчинстване и некадърността на "калинките" на ГЕРБ. В програмата са залегнали мерки, свързани с икономическото възстановяване и насърчаване на предприемачеството. Държавата се изправя срещу монополите, предприема се ефективна защита на потребителите, създават се условия за подкрепа на малките и средни предприятия, набелязани са мерки за нормализиране на бизнессредата. Всичко това ни дава основание да не се съмняваме, че бъдещата работа на кабинета ще бъде още по-интензивна и успешна.
- Как се отразява натискът на улицата върху дейността на министрите?
-  Това е единственото правителство, което работи под натиск и все пак успява да постигне добри резултати. Естествено, че не е приятно, когато правиш неща, които са добре за хората, едни други хора да те освиркват и да ти вменяват вина, без да се замислят, че промените към по-добро касаят и тях или техните близки.
- В дебатите по икономическите и социалните приоритети, представени от премиера, имаше отправени въпроси и критики и от опозицията, и от мнозинството в НС. Смятате ли, че те са обективни?
- Да, имаше въпроси и по-скоро те бяха породени от желанието да се даде отговор, че ние не се отказваме от предизборните си ангажименти. Това беше потвърдено и от премиера. Само на най-злонамерените не е ясно, че няма как за 100 дни да откриеш 250 хил. работни места и да решиш всички проблеми в социалната сфера, натрупани през последните 3-4 години.
- Каква е вашата оценка на експерт в социалната сфера за мерките на правителството, насочени към социално слабите, пенсионерите и безработните?
- Минималната работна заплата ще достигне 450 лв. в края на мандата. Не е възможно това да стане от 1 октомври т.г. и държа да отбележа, че БСП не е поемала такъв ангажимент. Очаквам с интерес заседанието на НСТС, на което ще бъде дебатиран този въпрос. Решителната дума, разбира се, имат премиерът и МС. Но ако не от 1 октомври, минималната работна заплата ще бъде повишена от 1 януари, което не е кой знае колко фатално. Аз съм оптимист, че 250-те хиляди работни места ще бъдат разкрити. Но за това са нужни и европейски средства. Ние дадохме възможност на 71 хил. младежи да започнат работа с мерките за преодоляване на младежката безработица. По-важно е обаче, когато свърши субсидирането по програми, да работим за запазване на работните места. В програмата на кабинета е записано, че през следващия програмен период ще дойдат 100 млн. евро, които са т.нар. "младежка инициатива на Европа", по която ЕС отделя 6 млрд. за преодоляване на младежката безработица, която у нас е около 29%.
- Един от акцентите в програмния документ е свързан с пенсионната реформа. Вашият коментар?
- БСП е внесла законопроект за промяна на Кодекса за социалното осигуряване, с която се стопира възрастта за пенсиониране. Сега тя е 60 г. и 8 м. за жените и 63 г. и 8 м. за мъжете. Застопорен е и размерът на изискуемия стаж, който към момента е 34 г. и 8 м. за жените и 37 г. и 8 м. за мъжете. С предложенията се дава възможност на хората в предпенсионна възраст да се пенсионират при по-лоши условия, т.е. когато не им достигат 2 години трудов стаж или възраст, като това им намалява парите за старост с 0,4% за всеки недостигащ месец трудов стаж или възраст. "Пенсионната реформа" на ГЕРБ силно се различава от идеите за реформа, защото тя има белези само на влияние на изхода, т.е. на увеличаване на възрастта. Ние искаме да управляваме процес с входа и с изхода. Другата идея е възстановяването на индексирането на пенсиите. Мисля, че е крайно време да започнем да спазваме правилата в Кодекса за социално осигуряване, където е записано едно индексиране на пенсиите от 1 юли всяка година, съобразено с някои икономически показатели. Това беше пренебрегвано от ГЕРБ през последните 4 години и нямаше задължителното повишаване на пенсиите. Приветствам волята на кабинета да възстанови индексирането от 1 юли с показателите, заложени в него. С въвеждането на т.нар. "златно швейцарско правило" пенсиите ще се увеличат с 2,5-3%.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 152

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 174

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1127

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 274

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 168

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1312

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 842

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 629

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ