09 Април 2020четвъртък18:01 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Пламен Орешарски:

При Бойко Борисов "Авиоотряд 28" е извършил 309 полета за 3 млн. лв.

Исканията за летене не са завеждани и са разхвърляни насам-натам из МС, възмути се премиерът

/ брой: 130

автор:Юлия Кулинска

visibility 32

Със самолетите и хеликоптерите на "Авиоотряд 28" по време на управлението на ГЕРБ са извършени 309 полета за периода август 2009 - март 2013 г. Това обяви вчера премиерът Пламен Орешарски по време на първия парламентарен контрол на 42-то НС в отговор на въпрос на Венцислав Лаков от "Атака" за полетите на Бойко Борисов и унищожаването на заявки за тях. ДУМА припомня, че в сряда депутатите създадоха временна комисия, която да нищи полетите на бившия премиер и приближените му с правителствените летателни машини, оглавена от Лаков. Волен Сидеров пък обяви в четвъртък, че при кабинета "Борисов" с правителствени и военни самолети са изнасяни пари за Ливан, за да бъдат вкарвани в офшорни сметки.
Орешарски цитира генералния директор на авиоотряда кап. Пенчо Пенчев, че от август 2009 до февруари т.г. разходите за полетите са близо 3 млн. лв. Премиерът заяви, че има редица слабости в системата за отчетност на заявките за полети с "Авиоотряд 28". Исканията не са завеждани по надлежен ред и администрацията на МС изпитва затруднения да ги обобщи, защото са разхвърляни насам-натам, възмути се Орешарски.
Министерският съвет е платил за полетите на бившата власт 1 653 699 лв. за времето от 1 март 2011 до 31 май 2013 г. Тази сума не включва периода преди март 2011 г., когато авиоотрядът е бил към Министерството на транспорта, както и полетите, извършвани по заявка на други ведомства, уточни Орешарски. "Необходим е допълнителен анализ кои са били другите заявители. Самият факт, че заявките не са завеждани по съответния ред, говори за слабости в документооборота, който ще бъде коригиран. Поради големия интерес съм разпоредил проверка на дирекция "Главен инспекторат" към МС, която ще приключи на 28 юни. Доклада ще предоставя на временната анкетна комисия и на вас лично", обърна се Орешарски към Лаков.
Министърът на отбраната Ангел Найденов съобщи, че от 1 юли 2009 до 31 декември 2012 г. с военни самолети и вертолети са изпълнени 67 задачи за различни институции и министерства, които са стрували на бюджета на МО 812 325 лв. "Не е ясно какво точно се включва в тази сума и дали тя е възстановена на МО", посочи Найденов.
58 пъти с военни машини бившата власт е летяла из страната, 9 - в чужбина. Цели на полетите са били основно "осигуряване на въздушен транспорт на правителствени делегации". Извършвани са и полети за транспортиране на хуманитарна помощ и за превоз на освободени от плен български граждани.
От данните, цитирани от военния министър, стана ясно, че в последните години Борисов силно се е пристрастил към военните вертолети като средство за придвижване. През 2010 г. протоколът на МС 6 пъти е поръчвал "Кугър". През 2011 г. "специалните задачи" с него вече са 19, три пъти Борисов е летял и със самолета "Спартан". През същата година два пъти "Кугър" е ползвал и Симеон Дянков. През 2012 г. полетите с вертолета "Кугър", поръчани от премиерския протокол, вече са 24, един път Борисов е обслужен и със "Спартан".
Найденов уточни, че възстановяването на летателната годност на двигателите на хеликоптерите след изтичането на ресурса от 500 часа струва по 500 000 лв. на двигател. Ориентировъчно цената на летателен час се движи около 4800 лв. Няма информация дали похарчените пари са възстановени на Министерството на отбраната, допълни министърът.
"Ставало е така - шефът на НСО ген. Тодор Коджейков звъни на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов и нарежда къде да бъде изпратена летателната машина", заяви от трибуната депутатът Лаков. По-късно началникът на НСО пусна опровержение.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ