18 Ноември 2019понеделник05:09 ч.

Снимка БГНЕС

Президентът: Времето за промяна изтича

Радев призова парламента да работи за народа, иначе улицата ще помете статуквото

/ брой: 171

автор:Ростислава Иванова

visibility 513

Президентът Румен Радев призова Народното събрание да концентрира усилия за важните за бъдещето на страната решения, в противен случай скоро "или апатията ще ни завладее, или улицата ще помете статуквото". "Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички. Такава промяна не може да е дело на отделна личност, група хора или партия, тук е водещата роля на парламента. Българите очакват вашите отговорни действия. Който работи не за лични корпоративни или тяснопартийни интереси, а за благоденствието на народа, ще има съюзник в мое лице. Времето за промяна неумолимо изтича, както изтичат навън младите и трудоспособни българи, както гаснат българските села и оставените на произвола пенсионери", заяви държавният глава в речта си при откриването на новата парламентарна сесия. 

Радев отново отправи остри критики към властта за липсата на прозрачност, контрол и безотчетност, ширещата се корупция и безнаказаност, за разрушените устои на демокрацията, масовата бедност и неграмотност. "Когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт. Този кръг бетонира безконтролната власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, сигурност и просперитет. Има бедност, корупция и неграмотност. Затова е нужна промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне инициативата на гражданите за по-пълноценно участие в обществения живот", посочи той и предупреди, че "България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората". "Все повече наши сънародници са зад граница, важно е те не само да не късат духовната връзка с родината, но и да са съпричастни с нашия обществено-политически живот. Много от тях са с високо образование и престижни професии. Ако могат да участват в българската политика, натрупаният от тях опит от страни с по-развита демокрация ще е от наша полза и ще е стимул да се върнат в родината", каза президентът.

Радев припомни на правителството, че не следва управленската си програма. Затова е нужна разпоредба, която да задължава премиера да се отчита пред НС два пъти месечно. Президентът напомни на депутатите, че като централен държавен орган и изразител на народната воля парламентът е призван да контролира изпълнителната власт. Каквито и спасителни икономически и социални модели да се прилагат, те няма да постигнат целта си, ако не се променят политическата среда и начинът на упражняване на властта, посочи той. Упорито отклоняваната през годините тема за въвеждането на индивидуална конституционна жалба следва да бъде внимателно обмислена, защото може да стане мощен инструмент за граждански контрол над законодателството и управленските решения, смята Радев. Според него отдавна е време и за по-голяма независимост и инициативност на местната власт чрез реална финансова децентрализация. Президентът призова и за усъвършенстване на машинното гласуване.

В отговор председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обвини от трибуната президента, че отново разделял нацията. 

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 69

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 221

Разширяват обхвата на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 57

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 66

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 101

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 95

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 95

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ