14 Октомври 2019понеделник14:51 ч.

Георги Константинов

Празнични дни в Столичната библиотека

Богата програма от изложби, конкурси и премиери започва от днес

/ брой: 96

автор:Дума

visibility 343

Заключителното събитие на четвъртата успешна кампания "На училище в Столичната библиотека", в която се включиха училища от всички райони на София и над 1000 деца от 30 столични училища, ще се състои днес, 22 май, от 11 ч. в Американския център. В рамките на кампанията учениците участваха в атрактивни и креативни уроци по литература, история, дигитализация и нови технологии сред емблематични книги, оригинални картини. Дарение на 50 детски книги за сдружение "Каритас България" ще направят ученици от 120 ОУ "Г. С. Раковски". Ще бъдат наградени победителите в конкурса "Вековната мъдрост на нашия град". Клуб "Учители" към Столичната библиотека и 149 СУ "Иван Хаджийски" в София организираха конкурс в две направления - стихотворение и есе, разделени в две възрастови групи - V-VII и VIII-XII клас. В надпреварата с председател на журито проф. д-р Амелия Личева се включиха 60 деца от 40 софийски училища. Всички участници ще получат книга, а отличените произведения ще бъдат събрани и издадени в специален сборник.

Георги Константинов ще гостува в 18 ч. в Мраморното фоайе. Той ще представи новата си книга "Поезията като свидетел". Проф. Йордан Калайков ще говори за сборника с есета и стихове на именития поет, който разказва за будители от времето на Паисий до днес. Проследява драматичната съдба на книгите ни през най-мрачните векове, както и възкръсването на книжовното дело през Възраждането. Откъси от книгата ще чете авторът, а бардът Евгени Бенов ще изпълни песни по негови стихове. На 24 май от 10 до 15 ч. софиянци могат да разгледат две документални изложби.

"България в Европа, Европа в България" е от стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев. Изложбата цели да покаже по какъв начин се съотнасят общоевропейските големи центрове с българските градове, които също имат европейски облик.

В "Събуждащият книгите" може да се видят редки издания на Неофит Рилски ("Описание на българския свещен Рилски манастир", 1879), Марин Дринов ("Исторически преглед на българската църква", 1869), Любомир Милетич ("Дако-румъните и тяхната славянска писменост", 1896), първи издания на Яворов, Пенчо Славейков, П. Ю. Тодоров, Стоян Заимов, Елин Пелин и Кирил Христов, чиято библиотека се съхранява в Столичната библиотека.

Забавянето на българската икономика ще продължи

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 196

Членството ни в еврозоната продължава да се отлага

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 196

Сметната палата заличила данни от доклада си за НАП

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 196

В БДЖ има недостиг на 20 локомотива

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 196

Франция спира Скопие и Тирана за ЕС?

автор:Дума

visibility 75

Между 9 и 13 години затвор получиха каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 56

Тежко поражение за „Фидес“ на местните избори в Унгария

автор:Дума

visibility 192

Сирийската армия се включи в отпора на турските бойци

автор:Дума

visibility 176

Илиян Йончев: Да подредим нашия дом Плевен

автор:Павлета Давидова

visibility 198

/ брой: 196

Задава се ново дране с банкови такси

автор:Евгени Гаврилов

visibility 365

/ брой: 196

Кметска надпревара

автор:Лозан Такев

visibility 159

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ