23 Септември 2020сряда13:21 ч.

Новите икономически мерки на правителството са критикувани от ред икономисти, но въпреки това финансовият министър Кирил Ананиев безропотно отпусна 1,2 млрд. лв. за тях

Правителството загуби битката за касовите апарати

Министерството на финансите отмени спорната наредба Н-18

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 857

Правителството официално призна, че е загубило двегодишната битка за въвеждане на по-строг контрол върху отчитането на оборотите чрез фискални устройства в търговските обекти. В кратко съобщение на интернет страницата си Министерството на финансите обяви, че "към настоящия момент се подготвят промени в Закона за ДДС за отмяна на изискванията за СУПТО - софтуер за управление на продажби в търговските обекти". Ще се отменят въведените технически и други изисквания по отношение на софтуерите. Причината е "общественият отзвук", както и "множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията, която постави редица предизвикателства пред икономическите оператори".

През февруари 2018 г. финансовото министерство за пръв път обяви, че има намерение да подмени голяма част от касовите апарати и за пръв път да вкара в регулация използваните в много търговски обекти софтуери за управление за продажбите (СУПТО), които към онзи момент бяха извън всякакъв контрол. Същевременно данъчните се натъкваха на най-изобретателни методи за укриване на обороти, при които касовият апарат издава бележка, но чрез манипулация на софтуера впоследствие записите се изтриват и не стигат до НАП. По данни на агенцията укритите обороти варираха между 30% и 70%. За повече от две години НАП и бизнес асоциациите проведоха стотици срещи, публични обсъждания и консултации за усъвършенстване на промените в Наредба Н-18. Измененията бяха отлагани многократно по разпореждане на премиера Бойко Борисов, за да угоди на бизнеса. Едни от най-гласовитите противници на промените бяха представителите на сектора на ресторантьорите и заведенията, който е и сред най-сивите в държавата, но в последно време с лобистки натиск успя да си издейства редица отстъпки от Борисов под предлог, че е много засегнат от коронакризата. Последно влизането в сила на промените бе отложено за 1 март 2021 г., но и тази отстъпка явно не е удовлетворила бизнеса. Затова Ананиев се е съгласил промените изобщо да не се състоят.

С това решение само за седмица, откакто е на поста, новият финансов министър Кирил Ананиев прави отстъпление в трета голяма битка, с която се бе заел предшественикът му Владислав Горанов. Ананиев безропотно се съгласи с отпускането от хазната на 1,2 млрд. лв за извънредни разходи, свързани с непредвидени социално-икономически мерки във връзка с КОВИД-19, критикувани от икономистите като раздаване на пари на калпак. Освен това новият министър не каза и дума за спорното сваляне на ДДС от 20% на 9% за поредната група стоки и услуги - бира и вино, за което се чака наказателна процедура от Брюксел. Отстъплението за касовите апарати е третият спорен казус, по който Кирил Ананиев се предаде без бой. 

Всеки втори прави зимнина

автор:Дума

visibility 68

Срути се подлез до Делфинариума във Варна

автор:Дума

visibility 66

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 120

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 214

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 226

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 188

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 294

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 292

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 177

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ