01 Март 2021понеделник19:46 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Дядо Добри се превърна в символ на доброто у нас

Правенето на добрини води до дълголетие

Този ефект се забелязва във всички краища на света

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 353

Правенето на добрини, включително благотворителна дейност, независимо дали е голяма помощ на другите или малки дарения, може не само да стопли душата, но и да подобри физическото здраве, съобщи Би Би Си.

Експерти посочват, че алтруистичното поведение - от доброволчеството и даряването на пари до случайни, всекидневни добри дела - насърчава благосъстоянието и дълголетието.

Изследванията показват, че доброволчеството намалява риска от ранна смърт с 24% - приблизително същото, колкото да се ядат шест или повече порции плодове и зеленчуци дневно. А и тези хора са по-малко склонни да развият повишена кръвна захар или възпаление, което води до сърдечни заболявания. И също така прекарват с 38% по-малко време в болници, отколкото онези, които не извършват благотворителност.

Този ефект на доброволчеството върху здравето се забелязва във всички краища на света - от Испания и Египет до Уганда и Ямайка, сочи допитване, основано на данни от анкетата на Gallup World.

Има проучвания, които показват, че хората в добро здраве са по-склонни да се включват като доброволци в различни инициативи, твърдят специалисти. Според тях участието в благотворителни дейности влияе значително на благосъстоянието. Нещо повече, няколко рандомизирани лабораторни експеримента хвърлят светлина върху биологичните механизми, чрез които помагането на другите може да подобри нашето здраве.

В един такъв експеримент в Канада учениците от гимназията са разделени на две групи: някои бяха изпратени да помагат на по-малките деца за два месеца, други - оставени да чакат своя ред да участват в такава помощ. Четири месеца по-късно, когато експериментът беше приключил, разликите между двете групи тийнейджъри бяха ясно видими... в кръвта им. Учениците, активно обучаващи малките деца, са имали по-ниски нива на холестерол, а също и по-ниски маркери за възпаление като интерлевкин 6 в кръвта, което не само предотвратява сърдечните заболявания, но и помага в борбата с вирусни инфекции. Интересното е, че в кръвта се регистрират не само резултатите от официалното включване в благотворителни дейности, но и случайни прояви на доброта.

Участниците в проучване в Калифорния, на които е възложено да правят прости добри дела, като например да купуват кафе за непознати, са имали по-ниски нива на гени на бели кръвни клетки, свързани с възпаление и водещи до ревматоиден артрит, рак, сърдечни заболявания и диабет.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ