25 Април 2019четвъртък14:55 ч.

Прах в очите

/ брой: 217

автор:Аида Паникян

visibility 1145

Вчера кабинетът одобри поредната университетска болница. Това е 37-ата или 38-ата... Така или иначе на всеки медицински факултет в страната се падат средно по над 6 университетски болници. Разбира се, законите у нас не броят по този начин университетските болници, но си има определени критерии, за да станат те такива. И, колкото и да е чудно, всички тези изисквания са изпълнени - и апаратура се купува (за "правилните наши" заведения), и хабилитирани кадри може да бъдат осигурени. 

Най-новата университетска болница е общинска. А това е прекрасна атестация за общинското здравеопазване у нас! Но медалът има и друга страна. Предложението идва от управляващите от ГЕРБ. От Столичната община, която е собственик на болницата и която се кани догодина да предложи за университетска и друга общинска болница. Прах в очите. Така, ако някоя общинска болница от провинцията изплаче, че е пред фалит, ГЕРБ-аджиите ще отговорят: "Оправяйте се, ето има общински болници, които дори вече са университетски". И естествено тогава малките общински болници ще бъдат виновни за състоянието си, а не "изкованите" от управляващите псевдозакони, които на практика убиват общинското здравеопазване. Същото, на което разчитат около 2 млн. българи, за да достигнат до медицинска помощ.   

Прозрачно, нали?

Друг е въпросът има ли нужда една 7-милионна България от над 35 университетски болници, след като пак управляващите, като рефрен повтарят от 9 години, че болниците у нас са много. Много, но са концентрирани в големите градове и това по никакъв начин не улеснява достъпа на хората от отдалечените региони до медицинска помощ. Има ли достатъчно кандидати да се обучават във въпросните университетски болници, след като толкова много млади медицински специалисти напускат страната?

Все въпроси, на които управляващите не отговарят. Защото те едно си знаят, едно си баят - болниците са много, харчовете за лекарства са много, касата се източва... 

 

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ