13 Ноември 2018вторник22:02 ч.

Прах в очите

/ брой: 217

автор:Аида Паникян

visibility 288

Вчера кабинетът одобри поредната университетска болница. Това е 37-ата или 38-ата... Така или иначе на всеки медицински факултет в страната се падат средно по над 6 университетски болници. Разбира се, законите у нас не броят по този начин университетските болници, но си има определени критерии, за да станат те такива. И, колкото и да е чудно, всички тези изисквания са изпълнени - и апаратура се купува (за "правилните наши" заведения), и хабилитирани кадри може да бъдат осигурени. 

Най-новата университетска болница е общинска. А това е прекрасна атестация за общинското здравеопазване у нас! Но медалът има и друга страна. Предложението идва от управляващите от ГЕРБ. От Столичната община, която е собственик на болницата и която се кани догодина да предложи за университетска и друга общинска болница. Прах в очите. Така, ако някоя общинска болница от провинцията изплаче, че е пред фалит, ГЕРБ-аджиите ще отговорят: "Оправяйте се, ето има общински болници, които дори вече са университетски". И естествено тогава малките общински болници ще бъдат виновни за състоянието си, а не "изкованите" от управляващите псевдозакони, които на практика убиват общинското здравеопазване. Същото, на което разчитат около 2 млн. българи, за да достигнат до медицинска помощ.   

Прозрачно, нали?

Друг е въпросът има ли нужда една 7-милионна България от над 35 университетски болници, след като пак управляващите, като рефрен повтарят от 9 години, че болниците у нас са много. Много, но са концентрирани в големите градове и това по никакъв начин не улеснява достъпа на хората от отдалечените региони до медицинска помощ. Има ли достатъчно кандидати да се обучават във въпросните университетски болници, след като толкова много млади медицински специалисти напускат страната?

Все въпроси, на които управляващите не отговарят. Защото те едно си знаят, едно си баят - болниците са много, харчовете за лекарства са много, касата се източва... 

 

ЕЦБ влиза в шест банки у нас

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 221

Данъчните запечатаха 5 бензиностанции

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 221

2,8 млрд. лв. трябват за нови газопроводи

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 221

Европарламентът скастри Румъния

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 221

САЩ омаловажиха записите за Хашоги

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 221

Израел и Палестина отново размениха удари

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 221

Кратки новини

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 221

Да гониш дивото

visibility 10

/ брой: 221

Защо ни е такава власт?!

visibility 7

/ брой: 221

Бягството на държавата

visibility 9

/ брой: 221

Губим милиарди от картела при горивата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 7

/ брой: 221