22 Януари 2019вторник03:59 ч.

Прах в очите

/ брой: 217

автор:Аида Паникян

visibility 865

Вчера кабинетът одобри поредната университетска болница. Това е 37-ата или 38-ата... Така или иначе на всеки медицински факултет в страната се падат средно по над 6 университетски болници. Разбира се, законите у нас не броят по този начин университетските болници, но си има определени критерии, за да станат те такива. И, колкото и да е чудно, всички тези изисквания са изпълнени - и апаратура се купува (за "правилните наши" заведения), и хабилитирани кадри може да бъдат осигурени. 

Най-новата университетска болница е общинска. А това е прекрасна атестация за общинското здравеопазване у нас! Но медалът има и друга страна. Предложението идва от управляващите от ГЕРБ. От Столичната община, която е собственик на болницата и която се кани догодина да предложи за университетска и друга общинска болница. Прах в очите. Така, ако някоя общинска болница от провинцията изплаче, че е пред фалит, ГЕРБ-аджиите ще отговорят: "Оправяйте се, ето има общински болници, които дори вече са университетски". И естествено тогава малките общински болници ще бъдат виновни за състоянието си, а не "изкованите" от управляващите псевдозакони, които на практика убиват общинското здравеопазване. Същото, на което разчитат около 2 млн. българи, за да достигнат до медицинска помощ.   

Прозрачно, нали?

Друг е въпросът има ли нужда една 7-милионна България от над 35 университетски болници, след като пак управляващите, като рефрен повтарят от 9 години, че болниците у нас са много. Много, но са концентрирани в големите градове и това по никакъв начин не улеснява достъпа на хората от отдалечените региони до медицинска помощ. Има ли достатъчно кандидати да се обучават във въпросните университетски болници, след като толкова много млади медицински специалисти напускат страната?

Все въпроси, на които управляващите не отговарят. Защото те едно си знаят, едно си баят - болниците са много, харчовете за лекарства са много, касата се източва... 

 

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14