01 Април 2020сряда04:00 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Няколко думи

Потъване по Борисовски

/ брой: 58

автор:Ева Костова

visibility 619

Спасението на давещите се е дело на самите давещи се. Крилатата фраза на Илф и Петров пасва брилянтно на идеята на тандема Борисов-Горанов за спасяване на заетостта от коронавируса с прословутата формула 60 на 40. Или иначе казано - държавата дава от фонд "Безработица" на Държавното обществено осигуряване средствата за покриване на 60% от осигурителния доход на работника, а работодателят доплаща останалото до 100-те процента. Е, и това е по-добре от хич, би казал някой. Обаче управляващите забравят, че в момента във въпросния фонд има малко над 400 милиона лева. Пита се в задачата за какво по-напред ще стигнат те? Друг въпрос е, че така ще лъснат недъзи на осигурителната система, като например, че много хора са осигурени на минималната заплата или на минимален осигурителен праг. 

Разчети вече показаха, че въпросната мярка не е направена от голяма любов към пролетариата и запазване на заетостта, а към... защита на фиска. Защото, когато има заплати, има и данъци, и осигуровки върху тях, и постъпления в държавната хазна по тези пера. Тоест, като се тегли чертата, реалната помощ е много по-малка. В същото време всеки ден излизат нови регистрирани безработни.

Един от ключовите въпроси е какъв ще е обхватът на въпросната мярка. Първоначалните намерения на правителството бяха тя да се отнася най-вече до най-ударените, които се наложи да хлопнат кепенците заради заповедта на здравния министър Кирил Ананиев: търговията на дребно в моловете, хотели, ресторанти, транспорт, култура, спорт. И нито дума за индустрията, нито дума за това, че наши предприятия са като скачени съдове с европейски затворени вече предприятия, и то не само в Италия. Нито дума, че ударените сме всъщност всички.

След като нито синдикатите, нито работодателските организации дадоха благословията си за проекта в този вид, се заговори за разширяване на обхвата му. Независимо от това колко фирми биха се възползвали от формулата 60 на 40, остава голямото предизвикателство, че предприятия, които нямат никакви приходи, всъщност се задължават, ако преустановят дейността си, да изплащат пълния размер на възнагражденията.

А откъде ще вземат тези 40 процента? Логиката на премиера Бойко Борисов е, че в туризма, например, видите ли, имало "мазнинка", понеже кувертите за Коледа и Нова година били солени и съответно има събрани постъпления. Дори и да е логично първо да се използват резервите на предприятията, за да не уволняват хората си и така да покажат солидарност, после трябва да се погледне към държавата, която да предложи адекватни мерки за поне два-три месеца.

Което тук така и не се случва.

Народен представител e с коронавирус

автор:Дума

visibility 116

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е празна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 62

Отмениха задължителното носене на маски

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 62

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 62

Още 46 души са починали от коронавируса в Турция

автор:Дума

visibility 42

Путин общувал с лекар, заразен с КОВИД-19

автор:Дума

visibility 90

Русия и Китай пратиха помощ и за САЩ

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 62

Украйна продава земята си под натиск от МВФ

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 412

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 76

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ