19 Септември 2021неделя12:00 ч.

Няколко думи

Последна въздишка

/ брой: 140

автор:Ина Михайлова

visibility 1876

Едва ли някой е мислел, че главният прокурор Иван Гешев ще бъде отстранен точно сега. Ходът на правосъдния министър Янаки Стоилов бе безспорно необходим, за да покаже, че всичко, което може да се направи от изпълнителната власт, е направено в рамките на този закон. Ако бяхме нормална, а не "превзета" държава, подобен ход на министъра би бил повече от тревожен знак. Дори може да се изтълкува като опит за политическа чистка. Което ГЕРБ не пропуснаха да направят. Уви, нашият случай е по-различен. Моделът "ГЕРБ-ДПС" така е прошнуровал всички власти, в това число и съдебната, че славата ни на завладяна държава се носи и в Европа, и отвъд океана.
Основания за освобождаването на обвинител номер едно има. Немалко. С куп свои действия и думи Иван Гешев даде причина на мнозина - и юристи, и неюристи - да поставят под въпрос неговия професионализъм и затвърди усещането за недосегаемост на главния прокурор.
Очакванията, че този Висш съдебен съвет ще покаже независимост, като гласува предсрочното освобождаване на Гешев, нямаше как да се сбъднат. Точно този ВСС два пъти застава зад Иван Гешев - когато го избра през октомври 2019 г. и когато потвърди избора си след "ветото" на президента Румен Радев.
Нима някой е очаквал, че, стиснати в менгемето на обръчи и обвързаности, зависимите от инструмента в ръцете на Господ ще нарушат омертата? И ще заплюят собствените си "критерии за професионализъм", по които са избрали Гешев за главен прокурор? Да, биха могли и да го направят, ако получат такава задача от Началника на Началника. Ако го бяха направили, безспорното доказателство за зависимостта им щеше да лъсне.
Битката с Модела ще трябва да продължи с други средства, на друго място. Ще може ли това да направи новото Народно събрание? Ще стигнат ли силите на партиите извън Модела "ГЕРБ-ДПС" да съборят и последния бастион, окупиран от "чадърите" Иван Гешев и Сотир Цацаров? Няма да е лесно.
Независимо от общите цели, детайлите са различни. "Има такъв народ" искаше пряк избор на главния прокурор, а "Демократична България" - нови правила за избор на ВСС и намаляване на мандата на обвинител номер едно. Дори всички някак да се споразумеят, за да "изчегъртат" Гешев и сие от системата, гласовете ще им стигнат ли? Аритметично - не. Ако този парламент сбъдне очакванията и излъчи правителство, което продължи курса на служебния кабинет да вади на показ всички далавери на Модела, ГЕРБ и ДПС дали биха подкрепили промяна в съдебната власт, която да ги лиши от "чадър"? А може би довчерашните ортаци ще започнат да се ръфат помежду си, стремейки се да оцелеят? И пак ще е сложно.
Иван Гешев обаче не бива да се радва прибързано. Призивът на члена на ВСС Йордан Стоев "Нека не отваряме Кутията на Пандора" е напразен. Кутията отдавна е отворена. Всички злини са се изсипали. И пак ще я отворим тази кутия, защото там, в дъното, е последното, което е останало - Надеждата. Независимо от процедурните спорове във ВСС по предложението на правосъдния министър, независимо от самия Висш съдебен съвет, няма как да продължи преиначаването на очевидни неща. Надеждата е по-силна от наглостта. Нека Гешев да не бърза с въздишката на облекчение.

Петков и Василев: Няма да вдигаме данъци, ще ги събираме

автор:Дума

visibility 10

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 127

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 315

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 112

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 236

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 494

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1378

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 608

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 930

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 677

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ