19 Април 2024петък18:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Поредна наглост

/ брой: 126

автор:Евгени Гаврилов

visibility 212

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация призоваха НАП да допусне до 10% толеранс в касите на заведенията, който да оправдава бакшишите или да вземе мерки за тяхното узаконяване.

Въпроса с бакшишите ресторантьорите са поставяли и по-рано. Преди две години от Асоциацията на заведенията поискаха в касовия бон задължително да пише какъв е размерът му. Така щели да се избегнат проблемите с НАП, когато при проверка се засекат повече пари в касата. От приходната агенция тогава категорично се противопоставиха на подобно решение, защото  включването на бакшиша в касовия бон означава да се узаконят разликите в касовите наличности.

Сега претенциите на кръчмарите придобиват нови измерения, въпреки че през пандемичното лято на 2020 г. задоволяваха капризите им като на непослушни деца. А те се обидиха, защото хората не можаха да приемат факта, че ресторантьорите успяха да изнудят последното правителство на ГЕРБ да им намали ставката на ДДС на 9%. Въпреки това приходите от този данък се свиха. А уж идеята беше заради намаляването на налога кръчмарите да излязат на светло. Нищо подобно не се случи. Оборотите на заведенията паднаха с около 45%. Нищо подобно не се случи и с падането на цените.

Според официалната статистика туристическите услуги само през юли на миналата година поскъпнаха с 16,1%. В същото време, освен намален на 9% ДДС за ресторанти, заведения, бира и вино в барове и дискотеки, държавата въведе и ред други облекчения. При цялата тази подкрепа с парите на данъкоплатците се оказа, че цените за сезона бяха сериозно надути. Преди година услугите, предоставяни от ресторанти и хотели, скочиха с 12%. Колко ще бъде поскъпването през този сезон е рано да се каже. Излиза обаче, че ресторантьорският бизнес, който е от най-сивите сектори в държавата, успя изцяло да усвои в своя полза ниския ДДС, което на теория би трябвало да е в полза на крайния потребител. Ресторантьорите никога не са крили, че нямат намерение да свалят цените. И въпреки това кръчмарските претенции не спират. Ако и това не е наглост, здраве му кажи.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ