24 Август 2019събота12:03 ч.

Подкрепа без фанфари

/ брой: 28

автор:Ева Костова

visibility 793

На конгреса на КТ "Подкрепа" президент и премиер се разминаха в оценките си за днешния ден на България. Докато Румен Радев подчерта загиването на социалната държава и призова за преоткриване на колективното начало с динамичните промени на трудовия пазар и отчуждаването между хората, Бойко Борисов използва трибуната за възхваляване на големите постижения на ГЕРБ в икономиката и доходите. За които пое и нови обещания, защото и работодателите вече схващат, че ако не вдигат заплатите, ще им избягат работниците. Така "националните амбиции" опряха засега до 10-процентово увеличение на заплатите догодина. И пак оставаме сами сред вълците на глобализацията, неолибералната политика, бедността, несигурността, демографията, големите капани в ЕС, баланса между труда и капитала, ефективните форми за заетост и т.н. Все въпроси, за които стана дума и на синдикалния конгрес. Както и за това кого подкрепя "Подкрепа" - хората на труда, бизнеса, правителството или пази собственото си статукво. Това тепърва ще проличи.

Засега конфедерацията може да издигне свой независим кандидат за евроизборите и едва ли ще подкрепи партия. Сигурно е това, че ще се съпротивлява на неефективните форми на заетост, като например т.нар. нулеви трудови договори, и ще се бори за разпределянето на ръста на БВП така, че хората, които го създават, да получават повече. Не бива да се забравя, че с промените в света дори страните със силни синдикални движения може да понесат катастрофален удар. Затова и обновяването на синдикатите е от първостепенно значение.

Около "Подкрепа", като връстничка на прехода, има още много въпроси. От решаването им ще зависи дали синдикатът е забравил някои важни свои приоритети и дали е научил новите. Фанфарите бяха до конгреса. Битката за доходи, жизнено равнище, справедливост и работа продължава. Изходът от нея ще покаже кого подкрепя "Подкрепа".

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 30

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 43

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 1055

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 26

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 0

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 514

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 293

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 349

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ