17 Февруари 2019неделя09:32 ч.

Подкрепа без фанфари

/ брой: 28

автор:Ева Костова

visibility 443

На конгреса на КТ "Подкрепа" президент и премиер се разминаха в оценките си за днешния ден на България. Докато Румен Радев подчерта загиването на социалната държава и призова за преоткриване на колективното начало с динамичните промени на трудовия пазар и отчуждаването между хората, Бойко Борисов използва трибуната за възхваляване на големите постижения на ГЕРБ в икономиката и доходите. За които пое и нови обещания, защото и работодателите вече схващат, че ако не вдигат заплатите, ще им избягат работниците. Така "националните амбиции" опряха засега до 10-процентово увеличение на заплатите догодина. И пак оставаме сами сред вълците на глобализацията, неолибералната политика, бедността, несигурността, демографията, големите капани в ЕС, баланса между труда и капитала, ефективните форми за заетост и т.н. Все въпроси, за които стана дума и на синдикалния конгрес. Както и за това кого подкрепя "Подкрепа" - хората на труда, бизнеса, правителството или пази собственото си статукво. Това тепърва ще проличи.

Засега конфедерацията може да издигне свой независим кандидат за евроизборите и едва ли ще подкрепи партия. Сигурно е това, че ще се съпротивлява на неефективните форми на заетост, като например т.нар. нулеви трудови договори, и ще се бори за разпределянето на ръста на БВП така, че хората, които го създават, да получават повече. Не бива да се забравя, че с промените в света дори страните със силни синдикални движения може да понесат катастрофален удар. Затова и обновяването на синдикатите е от първостепенно значение.

Около "Подкрепа", като връстничка на прехода, има още много въпроси. От решаването им ще зависи дали синдикатът е забравил някои важни свои приоритети и дали е научил новите. Фанфарите бяха до конгреса. Битката за доходи, жизнено равнище, справедливост и работа продължава. Изходът от нея ще покаже кого подкрепя "Подкрепа".

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32