25 Април 2019четвъртък18:54 ч.

Подкрепа без фанфари

/ брой: 28

автор:Ева Костова

visibility 594

На конгреса на КТ "Подкрепа" президент и премиер се разминаха в оценките си за днешния ден на България. Докато Румен Радев подчерта загиването на социалната държава и призова за преоткриване на колективното начало с динамичните промени на трудовия пазар и отчуждаването между хората, Бойко Борисов използва трибуната за възхваляване на големите постижения на ГЕРБ в икономиката и доходите. За които пое и нови обещания, защото и работодателите вече схващат, че ако не вдигат заплатите, ще им избягат работниците. Така "националните амбиции" опряха засега до 10-процентово увеличение на заплатите догодина. И пак оставаме сами сред вълците на глобализацията, неолибералната политика, бедността, несигурността, демографията, големите капани в ЕС, баланса между труда и капитала, ефективните форми за заетост и т.н. Все въпроси, за които стана дума и на синдикалния конгрес. Както и за това кого подкрепя "Подкрепа" - хората на труда, бизнеса, правителството или пази собственото си статукво. Това тепърва ще проличи.

Засега конфедерацията може да издигне свой независим кандидат за евроизборите и едва ли ще подкрепи партия. Сигурно е това, че ще се съпротивлява на неефективните форми на заетост, като например т.нар. нулеви трудови договори, и ще се бори за разпределянето на ръста на БВП така, че хората, които го създават, да получават повече. Не бива да се забравя, че с промените в света дори страните със силни синдикални движения може да понесат катастрофален удар. Затова и обновяването на синдикатите е от първостепенно значение.

Около "Подкрепа", като връстничка на прехода, има още много въпроси. От решаването им ще зависи дали синдикатът е забравил някои важни свои приоритети и дали е научил новите. Фанфарите бяха до конгреса. Битката за доходи, жизнено равнище, справедливост и работа продължава. Изходът от нея ще покаже кого подкрепя "Подкрепа".

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ