25 Април 2019четвъртък12:58 ч.

Почти щастие

/ брой: 27

автор:Альона Нейкова

visibility 790

Кажи ми дали си щастлив и ще ти кажа кой си. След оповестените резултати от проучване за индекса на щастието в България именно така може да се перифразира известната поговорка за приятелите. И ако отговорът е положителен, значи имате добро образование или още учите, предприемач сте, мениджър, експерт (каквото и да означава това), доходите ви са над 1500 лв. или се радвате на четиричленно семейство. Отрицателната реакция на питането разкрива, че влизате в групата на най-нещастните, тоест може да сте работник, пенсионер, безработен, самотен или пък част от многобройна фамилия, живеете в малък град, получавате под 500 лв., а също така съществува голяма вероятност да сте от ромски произход.

Не се припознахте в нито една от групите? Тогава сигурно сте сред онези 45%, които не успяват да постигнат категоричност и твърдят, че са почти щастливи - тоест близо са, ама все нещо не им достига за пълното доволство.

Всъщност, именно това усещане за "почти" явно е определящо за сегашното положение на българина: може да ликува, че са отворили сладкарница в квартала, ама страда, защото няма пари да си купи парче торта с мизерната си пенсия. От друга страна, има вероятност детето му да се върне от гурбет и да го почерпи, та го крепи надеждата за ненапълно изгубения шанс все пак да похапне сладко.

Невъзможно е обаче подобно щастие. Очакването някой да ни го осигури е безсмислено и не води доникъде. Най-напред трябва да поискаме да бъдем щастливи. Да започнем да мечтаем не само ние и семействата ни да сме здрави и да имаме работа, но и да си осигурим достъп до култура и изкуство. Да можем да си позволим да пътешестваме, за да стигнем например някой ден до Бутан, където дори е създадено Министерство на щастието, и със сигурност никой не се сеща да определя устойчивия прогрес на обществото с думата "почти".

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ