22 Февруари 2019петък06:02 ч.

Почти щастие

/ брой: 27

автор:Альона Нейкова

visibility 633

Кажи ми дали си щастлив и ще ти кажа кой си. След оповестените резултати от проучване за индекса на щастието в България именно така може да се перифразира известната поговорка за приятелите. И ако отговорът е положителен, значи имате добро образование или още учите, предприемач сте, мениджър, експерт (каквото и да означава това), доходите ви са над 1500 лв. или се радвате на четиричленно семейство. Отрицателната реакция на питането разкрива, че влизате в групата на най-нещастните, тоест може да сте работник, пенсионер, безработен, самотен или пък част от многобройна фамилия, живеете в малък град, получавате под 500 лв., а също така съществува голяма вероятност да сте от ромски произход.

Не се припознахте в нито една от групите? Тогава сигурно сте сред онези 45%, които не успяват да постигнат категоричност и твърдят, че са почти щастливи - тоест близо са, ама все нещо не им достига за пълното доволство.

Всъщност, именно това усещане за "почти" явно е определящо за сегашното положение на българина: може да ликува, че са отворили сладкарница в квартала, ама страда, защото няма пари да си купи парче торта с мизерната си пенсия. От друга страна, има вероятност детето му да се върне от гурбет и да го почерпи, та го крепи надеждата за ненапълно изгубения шанс все пак да похапне сладко.

Невъзможно е обаче подобно щастие. Очакването някой да ни го осигури е безсмислено и не води доникъде. Най-напред трябва да поискаме да бъдем щастливи. Да започнем да мечтаем не само ние и семействата ни да сме здрави и да имаме работа, но и да си осигурим достъп до култура и изкуство. Да можем да си позволим да пътешестваме, за да стигнем например някой ден до Бутан, където дори е създадено Министерство на щастието, и със сигурност никой не се сеща да определя устойчивия прогрес на обществото с думата "почти".

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37