15 Септември 2019неделя13:08 ч.

Плесница

/ брой: 108

автор:Мая Йовановска

visibility 618

През миналата седмица бе съобщено, че Германия спешно търси десетки хиляди тираджии. Ако недостигът не бъде овладян, след 2030 г. на германския трудов пазар щели да липсват около 150 000 тираджии. Данните не са "гръм от ясно небе". За тази липса правителствата на големите държави в ЕС са напълно наясно. Още ли продължавате да се чудите каква бе една от причините за налагането на т.нар. пакет "Макрон"? По приемането на който в края на заминаващия си ЕП изведнъж нашата власт се сети да се противопоставя. ЕС отдавна върви на две, три и още безброй скорости, а разпоредбите, които се приемат, често са в полза на големите играчи.

Нито протестите на превозвачите ни, нито мобилизацията на евродепутатите ни (трима дори не участваха в гласуването) постигнаха успех. Бяха приети, макар и не окончателно, всички оспорвани от българските превозвачи промени. Шофьорите ще трябва да почиват извън кабината на камиона, ще се връщат на всеки 4 седмици в страната, където е регистрирана фирмата, а размерът на командировъчните ще бъде според държавата, в която са изпратени. Без съмнение, условията, при които работят шофьорите в нашите фирми, не са като тези в западноевропейските. Но с новите регламенти опасността голяма част от българските фирми да изчезнат въобще от пазара е напълно реална. Регламентът отвсякъде е протекционистки за западните фирми и резултатът ще е ограничаване на дейността на фирмите от периферията на ЕС.

Вярно, че в пазарни условия има изненади, но въпросът е имаха ли дългосрочна стратегия българските транспортни фирми след 1989 г.? Умно ли се планираше, или въобще не се планира? Сагата с пакета "Макрон" ще продължи и в следващия ЕП, но резултатите изглеждат с предизвестен край. Най-вероятно ни очаква шумна плесница. За съжаление. Не само за нас, а това неминуемо ще предизвика напрежение в Евросъюза.

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 110

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 58

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 172

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1787

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1093

/ брой: 176

На един протест

visibility 443

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 550

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 535

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ