Пластмасовите прибори изпускат вредни химикали
/ брой: 217
Пластмасовите шпатули и лъжици за готвене често съдържат химикали, които при загряване може да преминат в храната, съобщи "Дейли мейл". Такива са олигомерите, които се освобождават при температура над 70 градуса. Ако бъдат погълнати, може да предизвикат заболявания на черния дроб и щитовидната жлеза. Свързвани са също с безплодие, рак и висок холестерол.
Предупреждението издаде Германският федерален институт за оценка на рисковете. Експертите припомниха, че пластмасовите прибори се правят от синтетични химикали, за да издържат на високи температури и в тях да не проникват мазнини. Доколко токсични са олигомерите за хората, има малко данни.
Германският институт е оценил риска на базата на известното за ефекта на химикали с подобна структура. Според този подход съвсем малко количество - 90 микрограма, може да е опасно за човек с тегло 60 кг.