18 Юни 2021петък15:38 ч.

Плащаме от джоба си 70% от разходите за здраве

Прогресивно намаляват парите за профилактика, увеличават се за болнично лечение

/ брой: 132

автор:Аида Паникян

visibility 3

Българинът плаща от джоба си около 70% от разходите за лекарства и медицински изделия, поемани от държавата или от здравната каса. Това стана ясно при представянето от проф. Петко Салчев на Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България с акцент върху здравеопазването на Института за икономически изследвания при БАН.
Ако през 2002 г. с личните средства на домакинството са покривани 38% от медицинските разходи, през 2012 г. българите плащат сами 45% от лечението си. Прогнозата е през 2014 г. този процент да достигне близо 48%, поясни проф. Салчев. Според него заради изключително ниските доходи хората не могат да покриват разходите си за здраве, а нерегламентираните плащания увеличават бремето на населението.
Профилактиката и превенцията на здравето са записани в закона и са дейности на държавата, но данните сочат постоянно намаляване на средствата за тях - от 7,67% от общите разходи за здраве през 2010 г. се очаква те да стигнат 4,62% през 2014 г., предупреди Салчев.
България е една от страните с най-голям брой болници в ЕС, увеличава се броят на болниците и на болничните легла, но намаляват леглата за дългосрочна грижа за възрастни и за хора със специфични нужди, леглата за продължителна грижа и рехабилитация, което е проблем при увеличаващото се възрастно население. Увеличеният брой на болниците и на болничните легла е за сметка на частните заведения, докато обществените се затварят, припомни проф. Салчев. В същото време новоразкритите лечебни заведения са концентрирани в няколко големи населени места.
Постоянната задлъжнялост на лечебните заведения не намира през последните години правилното икономическо решение. Основният дял на разходите за болнична помощ са концентрирани за разходи на персонала, медикаменти и консумативи, но разходи за инвестиции и иновации почти няма.
Въпреки задържането на общите разходи за здраве, броят на хоспитализациите рязко се увеличава.
Кадрите застаряват (и лекари, и специалисти по здравни грижи) и са неравномерно разпределени в различните региони на страната, което ограничава достъпа на населението до медицинска помощ.

Държавата прехвърля ангажиментите си на касата

Въпреки че за профилактика се отделят все по-малко пари, държавата продължава да насочва дейности към НЗОК, коментира проф. Салчев. Законодателната рамка на здравеопазването е твърде усложнена и непрекъснато се променя, често без обективни доказателства, смята той. По думите му НЗОК е национализирана, за което говори фактът, че работещите в нея са държавни служители. НЗОК е единствената в света осигурителна институция, която няма актюер, изтъкна проф. Салчев. Той допълни, че Министерството на здравеопазването в последно време се е превърнало в министерство на болестта.
Анализаторите от Института за икономически изследвания при БАН смятат, че множество лобистки интереси на различни нива спират промените в здравния сектор.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 980

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 664

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 611

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 398

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ