07 Август 2020петък17:41 ч.

Светослав Бенчев

Плашат ни с бензинова криза през есента

Едрите търговци предупреждават за възможно спиране на доставките на горива

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 302

През есента България може да бъде сполетяна и от бензинова криза. За това предупреди Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) пред БТВ. Той коментира въведеното изискване производителите на акцизни стоки да подават картина в реално време към Агенция "Митници". До 13 септември трябва да бъде инсталирано видеонаблюдение във всички данъчни складове в страната. "Тези срокове са прекалено кратки и е възможно да не се справим, което означава, че няма да изпълняваме едно от условията за лиценз на данъчен склад. Нито една компания няма да работи, без да е в рамките на закона и това може да доведе до спиране на доставките на горива на територията на страната", твърдят едрите търговци на горива.

"Ние лавирахме още при приемането на Закона за здравето, с който се измениха доста неща, които са извън здравето, а именно въвеждането на видеонаблюдение в данъчните складове. Не можем да изпълним това изискване в тези кратки срокове. Срокът за поставянето на видеонаблюдение е три месеца. Един месец вече мина. Вчера трябваше да предоставим проект на Агенция "Митници", но дойде ново писмо, с което ни наложиха допълнително изискване, и всички проекти трябва да бъдат преработени. Не сме против видеонаблюдението, но нека ни се дадат поне още три месеца", каза Бенчев.

По думите му във въпросното писмо с допълнителни изисквания се казва, че собствениците на данъчни складове трябва да поставят камери на още две места. "Срокът за поставянето на всички камери в складовете е до 13 септември. Ако не успеем да го направим, то няма да успеем да покрием изискванията за лиценз на данъчните складове, а никой няма да работи извън рамките на закона. Което вероятно ще доведе до спиране на доставките на горива в страната. Винаги, когато се бърза и се добавят изисквания в последния момент, се допускат грешки", предупредиха от петролния бранш.

Според Светослав Бенчев не може да се очаква лятно поскъпване на горивата. Такова не се наблюдавало вече от две години. По думите му такова явление се наблюдава, когато пътуванията в България, Европа и САЩ рязко се увеличат. Това обаче нямало как да се случи в условията на пандемия от коронавирус.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 150

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 60

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 446

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 907

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ