10 Юли 2020петък19:49 ч.

Пито неплатено

/ брой: 19

автор:Евгени Гаврилов

visibility 595

Синдиците на КТБ се похвалиха, че са успели да съберат 1 млрд. лв. от масата на несъстоятелността на фалиралата банка. Става дума основно за кредити и за осребряване на активи. От информацията обаче не става ясно дали това е нов милиард или просто събраните до пролетта на миналата година 800 млн. лв. малко са набъбнали. Пет години и половина след "обира на века", при който потънаха над 5 млрд. лв., обаче сметката за него остава неплатена. През май 2019 г. синдиците на КТБ разпределиха за първи път събраното до този момент в масата на несъстоятелността. За разплащане бяха отпуснати 570 млн. лв., от които 409 млн. лв. бяха предназначени за Фонда за гарантиране на влоговете, който се бе "нагълтал" с кредити, за да плати на вложителите гарантираните 100 хиляди евро. Това представляваше едва около 11% от парите, които той трябваше да изплати фондът. По някой лев от остатъците от ограбената банка тогава получиха и чакащите на опашка за парите си държавни фирми. На тях, по безинтересни за прокуратурата причини,  им бе наредено да "инвестират" милиони левове във финансовата пирамида, с които после изгоряха.

"Топлофикация София" например би трябвало  да си е върнала към 10 млн. лв. от вложените над 90 млн. лв. Близо 6.7 млн. лв. трябва да са възстановени на "Булгартрансгаз". "Българският енергиен холдинг" трябваше да получи 1.6 млн. лв., НЕК - 1.66 млн. лв., "АЕЦ Козлодуй" - 501 хил. лв. Ако е вярна информацията на синдиците, че събраните пари вече са нараснали до 1 млрд. лв. при вече раздадени 570 млн. лв., трябва да се раздадат още 500 млн. лв. Първоначално масата на несъстоятелността бе оценена от външните одитори на 1.378 млрд. лв., за което се считаше, че е реалистично да бъдат събрани чрез разпродажби и съдебни дела. Това означава, че при най-оптимистичния сценарий ще бъде възстановено не повече от 20-25% от откраднатото. Както се казва в подобни случаи - пито, неплатено.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 89

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 411

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 375

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1036

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ