22 Юли 2019понеделник23:24 ч.

Петна от масло

/ брой: 73

автор:Евгени Гаврилов

visibility 527

Както се вижда от вчерашните данни на статистиката, поскъпването на живота с 3,6% на годишна база е само с 0,1% по-малко от 5-годишния рекорд, отчетен през октомври 2018 г. Напоследък официалната месечна инфлация не надхвърля 1 процент, но с нейното натрупване всеки започва да я усеща по джоба си. Един от аргументите, който ни втълпяват управляващите, е, че под техните грижи непрекъснато забогатяваме, защото заплатите се увеличавали. Явно там не разбират, че едно е да ти расте заплатата, а съвсем друго е да ти се увеличава банковата сметка. Последното в днешни условия за обикновените граждани е невъзможно, защото тенденцията разходите на домакинствата да нарастват по-бързо от доходите им е трайна.

Понякога сравняват инфлацията с отровата, защото, ако е в големи количества, тя убива, но при правилно дозиране, може да има и здравословен ефект. Тук изникват два въпроса. Първият е дали изобщо може да се говори за здравословно обедняване. Другият проблем е, че през годините на т.нар. преход обикновените хора поеха прекалено големи дози с "отрова". Първите им бяха "инжектирани" през 1991 г., когато кабинетът на Димитър Попов освободи цените на всички стоки. Тогава инфлацията надмина 350%. Нещо подобно се случи и през зимата на 1997 г., когато цените в магазините се меняха през час. След няколко години, когато еврото официално ще измести лева, се задава поредната доза. Колко голяма ще бъде тя, засега можем само да гадаем. Според последно изследване на учени от БАН, от 2010 до 2017 г. оценките за стандарта на живот у нас спрямо ЕС-28 са 4-6 пъти по-ниски. Явно лекарството не помага.

Някои пък сравняват икономиката с двигател на автомобил. И казват, че инфлацията имала същото значение за нея, каквото маслото за двигателя. Когато е в повече, капакът се цапа, а когато е малко, двигателят прегрява. Очевидно в момента петната от масло започват да избиват. 

Нагласиха Гешев за мястото на Цацаров

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 139

Само трима директори в ДФ "Земеделие" са на работа

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 139

Иванчева и Петрова се оплакаха от теч на данни

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 139

И зам.-областната на Велико Търново в далавери с имоти

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 139

Частни фирми ще регистрират автомобили

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 139

С 19 ст. на килограм поскъпна свинското за седмица

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 139

Собственикът на Хоуммакс купува ХИТ

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 139

Украинците гласуваха за нова политика

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 139

ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 139

Почина генералният директор на МААЕ

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 139

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 139

Размина им се на руснаците

автор:Денчо Владимиров

visibility 143

/ брой: 139

Глоба и за ползване на слънчевите лъчи!

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 139

Не може в България да се възражда фашизмът!

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 139

Денят на Овчаря

visibility 62

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ