26 Април 2019петък06:47 ч.

Петна от масло

/ брой: 73

автор:Евгени Гаврилов

visibility 376

Както се вижда от вчерашните данни на статистиката, поскъпването на живота с 3,6% на годишна база е само с 0,1% по-малко от 5-годишния рекорд, отчетен през октомври 2018 г. Напоследък официалната месечна инфлация не надхвърля 1 процент, но с нейното натрупване всеки започва да я усеща по джоба си. Един от аргументите, който ни втълпяват управляващите, е, че под техните грижи непрекъснато забогатяваме, защото заплатите се увеличавали. Явно там не разбират, че едно е да ти расте заплатата, а съвсем друго е да ти се увеличава банковата сметка. Последното в днешни условия за обикновените граждани е невъзможно, защото тенденцията разходите на домакинствата да нарастват по-бързо от доходите им е трайна.

Понякога сравняват инфлацията с отровата, защото, ако е в големи количества, тя убива, но при правилно дозиране, може да има и здравословен ефект. Тук изникват два въпроса. Първият е дали изобщо може да се говори за здравословно обедняване. Другият проблем е, че през годините на т.нар. преход обикновените хора поеха прекалено големи дози с "отрова". Първите им бяха "инжектирани" през 1991 г., когато кабинетът на Димитър Попов освободи цените на всички стоки. Тогава инфлацията надмина 350%. Нещо подобно се случи и през зимата на 1997 г., когато цените в магазините се меняха през час. След няколко години, когато еврото официално ще измести лева, се задава поредната доза. Колко голяма ще бъде тя, засега можем само да гадаем. Според последно изследване на учени от БАН, от 2010 до 2017 г. оценките за стандарта на живот у нас спрямо ЕС-28 са 4-6 пъти по-ниски. Явно лекарството не помага.

Някои пък сравняват икономиката с двигател на автомобил. И казват, че инфлацията имала същото значение за нея, каквото маслото за двигателя. Когато е в повече, капакът се цапа, а когато е малко, двигателят прегрява. Очевидно в момента петната от масло започват да избиват. 

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ