26 Май 2019неделя12:04 ч.

ново:

Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение. Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение.

Снимка Емилия Костадинова

Блиц

Пенчо Милков: Не сме просто рутер за сигнали

/ брой: 78

автор:Павлета Давидова

visibility 428

- Г-н Милков, защо се наложи БСП публично да огласява документи по проверката със строителството на столичното Ларго?

- И прокуратурата разполага с тези документи. От анализа, който тя направи, и постановлението, което бе публично разпространено, ние оставаме с впечатлението, че всичко с този казус вече е приключило. Дори това бяха заглавията в някои медии. Успоредно с прокуратурата ние също четохме документи. Бяхме длъжни не само да обявим, че подаваме жалба, а подобно на разпространеното от нея становище, да изразим и нашата позиция, за да може хората да си направят извод дали въпросът наистина е приключил.

- Не се ли опасявате от обвинения, че се бъркате в дейността на правораздавателната система?

- Не, просто подаваме жалба и оповестяваме какви са основанията и доводите ни. Ще признаем окончателното решение, каквото и да е то, но ще се възползваме от възможността да сезираме различните инстанции, тъй като имаме основания. Наше гражданско право е да подадем жалба, да си заявим позицията. Спазили сме принципа, по който се формира всяка жалба - текстът започва, че сме се запознали със становището, но не сме съгласни с него. Смятаме, че прокурорът не е обмислил всички обстоятелства задълбочено.

- Как бихте обобщили накратко казуса?

- Смятам, че дори само от документите, които МРРБ ни представи, е ясно, че записът е верен. И най-важното - подходът, за който се говори в него, е приложен.

- Как тълкувате мълчаливия отказ на Министерството на културата да ви предостави данни?

- Важно е да отбележим, че регионалното министерство е управляващ орган по този проект, т. е. контролира разходването на средства. Предполагам, че в МК не са били информирани, че сме поискали информация и от МРРБ. По какъв друг начин да опишем поведението на Министерството на културата освен като желание да не ни се предоставят документи? Те дори не ни отказаха, не формулираха дори писмен отказ, просто не направиха нищо.

- Очаквате ли да има и други казуси като "Ало, Банов съм"?

- 100% съм убеден, че ще има. При нас всекидневно идват сигнали за нередности. Вече обаче нееднократно подчертахме, че БСП не е само рутер, чрез който гражданите да подават сигнали до прокуратурата. Опитахме се с частен случай да дадем пример на хората, че трябва да се борят не само за собствените си права, а и за начина, по който функционира държавата. При нас постоянно пристигат сигнали, ние окуражаваме гражданите да ги подадат до компетентните органи.

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 772

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 714

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 349

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ