28 Юни 2024петък19:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЮБИЛЕЙ

Един пионер на медодобива в България на 90

Инж. Владимир Геневски - живот, отдаден на металургията и прогреса

/ брой: 117

автор:Дума

visibility 1128

Казват, че животът на човек си е струвал наистина, когато "камъкът си тежи на мястото". Тази народна мъдрост с пълна сила важи за инж. Владимир Геневски, чиято професионална биография е свързана изцяло с развитието на българската металургия. Самият той с право може да бъде наречен пионер или създател на медодобива у нас.   
Роден е на 24 юни 1934 г. в Москва. Баща му Вето Маринов Геневски от 1917 г. е активен член на Българската работническа социалистическа партия (БРСП) и през 1923 г. участва в антифашисткото въстание. Вписан е в книгата “Герои на социалистическия труд на Народна република България“.
През есента на 1945 г. семейството му се премества в България. Владимир завършва седми клас в прогимназия „Петър Берон“, а осми клас в VI Софийска мъжка гимназия. През лятото на 1950 г., като част от Републиканската бригада „Млада гвардия“ в Димитровград, в ролята на командир на взвод, участва в строителството на Димитровградския химически комбинат.
Дълга е стълбата на успеха, който следва Геневски в професионалната му кариера. След завършването на гимназията през 1952 г. като отличник и активен член на ДКМС той продължа обучението си в СССР, където постъпва във факултета по металургия на Московския институт за цветни метали и злато (МИЦМиЗ).
През септември 1957 г. започва своята трудова дейност в Пирдопския медодобивен комбинат (МДК „Г. Дамянов“), където се издига до главен инженер. През 1973 г. е назначен за зам.-директор на ЦНИРД (Център за научно-изследователска дейност и развитие) към Обединение „Рудодобив и металургия“ на България.
През септември 1975 г. му предлагат работа в СССР и семейството му се премества в Москва. Назначен е в Отдела за цветна металургия на Секретариата на СИВ, където в продължение на 7 години отговаря за сътрудничеството в областта на опазването и възстановяването на околната среда в цветната металургия.
През 1982 г., вече в София, става съветник на Първия заместник председател на МС и министър на „Металургия и минерални ресурси“ на България. Паралелно работи и в Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, първоначално като секретар, а по-късно и като зам.-председател на Съюза.
През 1997 г. се пенсионира, но не спира да работи. Около 10 години е член на УС и бюрото на Федерацията на НТС на страната ни, по съвместителство около 5 години - заместник председател на Съюза на изобретателите на България. Името му е вписано през 1993 г. в „Златната книга“ на откривателите и изобретателите в България на ИНРА (Институт за рационализации – днес Патентно ведомство).
През годините на своята кариера инж. Владимир Геневски е награждаван многократно с ордени и медали на Република България, отличия и звания „Почетен изобретател“ и „Почетен рационализатор“, отличия от множество ведомства и министерства на страната. От 1998 г. става академик към Академията на минните науки на Руската федерация, Международната академия на науките за екология и безопасност, Международната академия на минералните ресурси, член на Руския и Международния съюз на журналистите, член на Международната асоциация на изобретателите (IFIA) в Швейцария... Една наистина богата и достойна биография. Честит юбилей!

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1010

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 349

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 397

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 372

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 394

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ