Швейцария спира опасно сръбско царевично брашно
/ брой: 125
Швейцария изтегля от пазара жълто и бяло царевично брашно с произход от Сърбия заради високото количество от микотоксина фумонизим, съобщи Европейската система за бързо предупреждение и информация за храните.
Разрешеното количество от този микотоксин е 1000 микрограма на килограм (µg/kg). В проба от брашно, взета на 12 март т.г., е установено наличие на микотоксина фумонизим в по-високо от допустимото количество: в бялото брашно е 1388 µg/kg, а в жълтото - 1585 µg/kg, което представлява 38% и 58 на сто повече от разрешените количества. Рискът от употребата на този продукт е оценен като „потенциално сериозен“ и продуктът е изтеглен от магазините.
Най-често микотоксините се срещат върху царевица и царевични продукти, ечемик, пшеница и овес.