28 Септември 2020понеделник21:46 ч.

Книги

История

Пътешествие в света на древните римляни

/ брой: 210

автор:Дума

visibility 873

SPQR (Senatus PopulusQue Romanus), или Сенатът и римският народ, е мотото на град Рим и квинтесенция на Римската държава. Едноименната книга на Мери Биърд ни помaгa да се докоснем до една цивилизация, която не само e оказала огромно влияние върху западната култура и политика, но е оформила възгледите ни за света и нашето място в него.

"SPQR" e поглед към историята на Рим, представена от един от най-известните съвременни познавачи на Античността. Мери Биърд е виден специалист по класически цивилизации във Великобритания, преподавателка по антична литература в Кеймбридж и Кралската академия по изкуствата, редакторка по класическа литература в "Таймс", а също е и сценаристка и водеща в няколко филма на Би Би Си за Античността. 

Книгата й е необикновена смесица от задълбочени познания и отличен стил на писане. Показва духа на времето, рови се в спорните въпроси, поставя под съмнение клишетата, прави всичко възможно да изследва какъв е бил всъщност реалният живот в Древен Рим, понякога в разрез с образа, който ни представя традиционната историческа наука.

Книгата описва възхода на Рим от малко и незначително селище в Централна Италия до столица на една от най-мощните империи. Разказва как римляните са възприемали себе си и постиженията си и защо те са важни за нас и до днес. Като покрива период от повече от 1000 години и хвърля светлина върху основите на римската цивилизация, книгата изследва демокрацията, миграцията, религиозните противоречия и социалната гъвкавост, представяйки ги в контекста на империята. Не са пропуснати и митовете и историите на Древен Рим, както и темите за гражданството, сигурността и правата на човека - въпроси, актуални и в наши дни.

Огромната ерудиция на авторката е очевидна, но "SPQR" не е тежко академично четиво, а приятно и много информативно пътешествие в света на древните римляни.

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Приходите от тол системата са наполовина

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Интензивни сражения за Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Китай ограничи консул на САЩ

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Помпео преговаря в Атина

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Скопие отхвърля Гоце Делчев да е българин

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 184

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 243

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 364

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ