20 Февруари 2019сряда02:58 ч.

Няколко думи

Пасат ни евтино

/ брой: 237

автор:Ева Костова

visibility 797

3000 лева за кравар в Столетово, такава обява преди време обиколи публичното пространство. По една или друга причина тя се оказа фалшива, но и до днес мераклии, привлечени от заплатата, не липсват. Много от тях са си представяли работата на бюро с натискане на копче, фермата била механизирана, други пък обещавали, не само да гледат животните, но и да свирят на акордеон...Ха сега някой да каже, че има недостиг на работна ръка. Работници има, условията и предлагането не са на ниво (стр. 5). На нашия трудов пазар берем плодовете на ниското заплащане, работодателите искат едва ли не като в Индия да стигнем 94 лева минимална заплата, а дисбалансите често са заради кадри с висока квалификация, а не заради липсата им. Хора, притиснати от безработица и невъзможност да изхранват семействата си, приемат какво да е препитание под хомота на жива експлоатация. При опасна дъмпингова конкуренция на чужди работници при това. Която не вдига, а сваля летвата на собствените ни доходи по хатъра на нашите баш бизнесмени. Ако искам да купя велосипед за 5 долара, но никой не ми предлага такава цена, означава ли, че в САЩ има тежък недостиг на велосипеди, пита главен редактор на американско списание за дефицита на кадри.    

На нашите работодатели обаче такива "подробности" винаги удобно убягват от погледа. Те не мислят в перспектива примерно за бъдещи производства, за образование, адекватно не само за момента, а и занапред около икономиката и заплащането, което би върнало и младите ни хора с умения зад граница. А не, както сега, те да споделят, че животът им е вече в чужбина и страхът ги спира да се върнат в България. Страхът дали ще имат работа и дали ще се реализират сред хора, които не са спокойни, не са добре, и където се води война между бедни и богати. 

Заплатите на специалистите ще отбележат двуцифрен ръст догодина, продължи вчера да дудне председателят на КРИБ целият в бяло. Защото бизнесът има нужда от образовани хора. И това го казва човек, който дори един рабфак не е организирал. Но се муси, че обвиняват него и обкръжението му на мастите бизнесмени, че са  експлоататори и не дават справедливи заплати. Не е вярно, отсече той. В същото време с процедурни врътки вкарват в закони и наредби все повече и повече промени и благодарят синовно на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за вноса на кадри. Та да натрият носа на нашите работещи дето вече трудно издържат като аргати.

В България бедни са не само работещите, но и капиталистите, проплака пък близкият по бизнеса до председателя на КРИБ Радосвет Радев. Ами, да, на бедния човек всичко му е бедно - и градинарят, и готвачът, и камериерката...

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35