22 Февруари 2019петък05:55 ч.

Снимка "БГ саунд стейдж"

Петолиния

Първата цигулка в оркестъра на Андре Рийо

Идваме със силна програма и много изненади, казва Кремена Минева, която от 24 години свири под диригентството на знаменития холандец

/ брой: 27

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 390

В блестящия оркестър "Йохан Щраус", дирижиран от Андре Рийо, има музиканти от 28 националности. Сред всички тях блести българската цигуларка Кремена Минева. Винаги усмихната и чаровна, тя е един от стълбовете на състава. Казва, че за нея концертът на 8 юни в София отново ще бъде празник, научи ДУМА от Дима Моллова от "БГ саунд стейдж", организатор на гастрола. "Миналогодишната еуфория от първото ни пребиваване в България беше незабравимо преживяване за всички нас и особено за мен! Адреналинът от тези два концерта ме държа цяла седмица. Топлото посрещане на публиката, бурните аплодисменти още в началото спряха дъха ми, споделя Кремена. Разкрепостената атмосфера в залата, танцуващите виенски валс хора ме направиха много горда, че имаме толкова хубава, открита и доброжелателна публика."

Кремена е родена в София, но до 13-ата си година израства в Бургас. Започва да свири на цигулка едва 4-годишна. На шест получава като подарък от баба си първата си плоча с валсове на Щраус и любовта й към тази музика се превръща в нейно призвание и професия. Завършва с отличен успех както Музикалната академия в София, така и Кралската консерватория в Лиеж. Вече 24 години Кремена Минева е част от оркестъра на Андре Рийо "Йохан Щраус". 

Този оркестър непрекъснато обикаля света и навсякъде събира любовта на многохилядна публика. Но да свири в родината си за Кремена е повече от изпитание. Тя е винаги много емоционална и признава, че миналата година, преди концертите в  София, се е притеснявала много. "Не само защото за първи път трябваше да вляза в ролята на преводач на Андре (моето изразно средство винаги е било музиката, а не думите, и то пред 10 000 души публика), споделя цигуларката. Не само защото цялото ми семейство и приятели бяха в залата, но в главата ми се въртяха и куп други въпроси - как ще ни посрещне българската публика, ще се осмелят ли хората да се отпуснат и да танцуват, от друга страна, какви впечатления ще остави България в Андре и моите колеги. Дали ще са такива, че да се върнем отново?

Сега, поглеждайки назад, виждам, че всичките ми страхове са били напразни. Чувството беше неописуемо! От една страна, позитивната енергия, която публиката излъчваше към Андре и всички нас на сцената, а от друга - силата на колегите музиканти зад гърба ми, тяхната съпричастност и моралната подкрепа. Това взаимодействие създаде неповторимо усещане! Емоцията бе върховна и всички си тръгнаха много очаровани от българската публика и спокойствието, което нашата столица излъчва в сравнение с много други."

Програмата на концерта тази година ще бъде различна, но Кремена се надява магията да се получи отново. "За мен лично новата програма е много по-интересна и разнообразна. Солата няма да са само певчески. Ще има и много инструментални изненади от членове на оркестъра - мултиталанти, владеещи не един инструмент. Няма да издавам повече - трябва да има изненади. Убедена съм, че ще ви хареса! Чакам с нетърпение да се видим в зала "Арена" в София!"

Билетите за концерта на Андре Рийо вече са на изчерпване, а последни бройки може да бъдат намерени в мрежата на Ивентим, информират организаторите.

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37