28 Септември 2022сряда10:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Акцент

Партии "забравили" да отчетат дарения

Сметната палата прати 11 формации на прокуратурата за финансови нарушения

/ брой: 155

автор:Юлия Кулинска

visibility 8

Юлия КУЛИНСКА 


"Удобно" една партия и две коалиции - "Гражданска платформа българското лято" и "Демократична България - обединение" и "Изправи се! Мутри вън!", не са предоставили информация за 23 дарения за предизборната си кампания през миналата година, както изисква Изборният кодекс. За тях липсва и информация за имената на дарителите, вид, цел и размер на средствата. От партия "Възраждане" и от коалициите "Демократична България - обединение" и "Изправи се! Мутри вън!" са представили със закъснение списъци с 59 получени помощи от членове и симпатизанти. Това става ясно от проверката на Сметната палата за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи за провеждането на предизборната кампания на участниците в изборите за Народно събрание. 

Единадесет участници в изборите на 11 юли 2021 г. от проверените 20 са извършили различни нарушения на Изборния кодекс при финансирането на предизборната кампания и са дадени на прокуратурата. 

Не са подадени общо 8 декларации на дарители за произход на дарените средства на стойност над една минимална работна заплата от "Гражданска платформа българското лято" и коалициите "Демократична България - обединение", "Изправи се! Мутри вън!" и "Ляв съюз за чиста и свята република". Със закъснение подпомагащите предпочетените партии са представили 22 декларации.

Липсват общо 21 декларации на кандидати за произход на предоставените от тях средства на стойност над една минимална работна заплата от две партии - "Възраждане" и "Гражданска платформа българското лято", и три коалиции. Със закъснение са подадени общо 36 декларации от "Гражданска платформа българското лято" и три коалиции.

На Сметната палата не е изпратена изискуемата информация за две рекламни агенции от партия "Републиканци за България", а със закъснение е получена декларация за една рекламна агенция от една коалиция "Демократична България - обединение".

Не са установени нарушения на Изборния кодекс при пет партии и при четири коалиции, съобщават още от Сметната палата.


Даренията

142 физически лица са предоставили или дарили над 1000 лв. за финансиране на предизборната кампания на участниците в миналите избори. При 39 физически лица има несъответствие на доходи и дарени средства, което е  констатирано само въз основа на информация от Националния осигурителен институт, която не покрива всички възможни източници на доходи.

Общо 9,2 млн. лв са получили участниците в изборите на 11 юли 2021 г. Паричните дарения от физически лица тогава са над 470 хил. лв. Средствата, предоставени от издигнатите кандидати или членове на инициативни комитети, са над 550 хил. лв. Непаричните дарения от физически лица, от кандидати и от партии в коалиции са близо 3 млн. лв. 

Спазени са законовите изисквания за набиране на приходи за предизборната кампания от всички одитирани участници в изборите, с изключение на "Има такъв народ", която е получила дарение от физическо лице в несъответствие с изискването на Изборния кодекс общият размер на набраните средства да не надвишава пределно допустимия общ размер. Средствата са върнати по банковата сметка на физическото лице след одит на Сметната палата.

Партия "Гражданска платформа българското лято" пък е набирала средства за финансиране на предизборната кампания и след приключването й.

Общо 124 партии са предали годишни финансови отчети пред Сметната палата за 2021 г. От тях 82 посочват, че не са получили никакви дарения. Разпределението на останалите формации съгласно набраните средства показва, че под 100 хил. лв. са получили 24 партии, от 100 хил. лв. до 200 хил. лв. - 9 партии, от 200 хил. лв. до 300 хил. лв. - 2 партии, а даренията на 7 формации са за над 300 хил. лв.

Седемте партии и коалиции, които бяха част от 47-ото Народно събрание, са обявили дарения на обща стойност от 6,829 млн. лв. Близо половината от тези средства са на коалицията "Демократична България" - 3,158 млн. лв. Далеч след тях е коалицията "Продължаваме промяната" с 1,443 млн. лв., като тя включва партиите "Волт", "Средна европейска класа" и ПД "Социалдемократи". "БСП за България" е получила 1,372 млн. лв., ИТН - 353 хил. лв., ДПС - 243 000 лв. "Възраждане" - 182 000. ГЕРБ-СДС отчитат едва 78 000 лв. дарения.


Какво казва законът 

Партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, може да финансират предизборната си кампания със собствени средства, пари на кандидатите и дарения от физически лица. 

Общият размер на финансирането на всяка предизборна кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети не може да надхвърля при избори за народни представители за Народно събрание: 3 000 000 лв. - за партия и за коалиция, 200 000 лв. - за инициативен комитет; при избори за народни представители за ВНС: 4 000 000 лв. - за партия и за коалиция, и 200 000 лв. - за инициативен комитет.

При избори за президент и вицепрезидент на републиката и за членове на Европейския парламент партиите, коалициите и инициативните комитети могат да получат до 2 000 000 лв. за партия, коалиция и инициативен комитет.

Дарението от едно физическо лице за една партия или коалиция не може да надхвърля 10 000 лв. за една календарна година от собствени движими и недвижими вещи. Желаещите да помагат на предпочитаната от тях формация може да сторят това и с безвъзмездни услуги, извършени само с личен труд.


Субсидията 

Над 2,3 млн. лв. държавна субсидия са получили партиите и коалициите за парламентарните избори на 14 ноември в първия транш до края на 2021 г., сочи отчет на Министерството на правосъдието.

Най-много пари е получила коалицията "Продължаваме промяната" - 708 хил. лв. Средствата са разпределени между мандатоносителите - партиите "Волт", "Средна европейска класа" и ПД "Социалдемократи", тъй като тогава политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не беше регистриран като партия. От публикувания отчет става ясно, че формацията без депутати в 47-ия парламент - ПД "Социалдемократи", взима най-голямата субсидия - 637 хил. лв., което е над 90% от общата сума.

Парите са повече от отпуснатото за втората политическа сила ГЕРБ, която получава с 10 000 лв. по-малко.

ДПС получава малко под 360 хил. лв., "БСП за България"- 280 хил. лева, "Демократична България" - 175 хил. лв., които са поделени между трите партии в коалицията.

На "Възраждане" са изплатени малко над 130 хил. лв., а на "Има такъв народ - 32 хил. лв. Причината е, че те поискаха да получават по 1 лев на глас, вместо предвидените в Закона за политическите партии 8 лева.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 253

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ