19 Август 2022петък21:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Парламентът одобри 25 ст. отстъпка за литър гориво

Депутатите увеличиха бюджетните разходи с над 2,7 млрд. лв.

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 121

Парламентът окончателно одобри отстъпка от 25 ст. на литър евтино гориво. Мярката е част от антикризисните мерки, заложени в актуализацията на бюджета, която депутатите гласуваха на второ четене.
Отстъпката ще важи за бензин А95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ. Тя ще е валидна за всяко зареждане до 50 литра. Мярката ще важи от 1 юли до края на годината. Въвеждането на отстъпката ще струва на хазната 150 млн. лв. Утвърдената от парламента отстъпка обаче няма да може да се ползва на бензиностанциите от 1 юли, а ще влезе в сила три дни след като бъде публикувана актуализацията на бюджета в "Държавен вестник". Това уточниха от Българската петролна и газова асоциация, в която членуват най-големите дистрибутори на горива.
Оттам декларират готовност да прилагат мярката и да представят на клиентите си вярна и точна информация за реда и начина на предоставяне на отстъпката. Информация за потребителите ще е налична и на място в търговските ни обекти, заявяват от браншовата организация.
Скок на бюджетните разходи с над 2,7 млрд. лв. до края на годината гласуваха депутатите на второ четене в пленарна зала.
Сумата набъбна със 760 млн. лв. над тази в законопроекта на правителството за актуализация на бюджета. С аргумента, че данъчните приходи са подценени заради инфлацията, ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" гласуваха завишение на приходите от ДДС със същата сума от 760 млн. лв.
Допълнителни разходи по министерства, агенции, държавни и общински структури и други организации на бюджетна издръжка за вдигане на заплати и субсидии, както и по-големи помощи бяха одобрени с гласовете на новото мнозинство ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". Земеделските производители ще получат 300 млн. лв. повече помощи. За увеличение на заплатите в системата на МВР бяха гласувани 175 млн. лв. допълнително. Столичният градски транспорт ще получи завишение на субсидията със 74 млн. лв. За нерентабилни автобусни линии ще има 16,5 млн. повече и още 20 млн. субсидия за евтиния превоз на определени категории пътници. За общините бяха одобрени 100 млн. повече за капиталови разходи и 30 млн. повече за повишение на заплатите.
Бяха гласувани по-големи разходи за сценични изкуства, библиотеки, областни управи, болници, студентски столове и общежития, стипендии, университети, църкви и манастири. В последния момент бяха завишени разходите за заплати в Народното събрание. Дефицитът набъбва до 7,6 млрд. лв. (при 6,2 млрд. в момента), но остава 4,1% спрямо БВП. Актуализацията на бюджета е изчислена при очаквана годишна инфлация от 11,9% и растеж на брутния вътрешен продукт от 2,9%.
Депутатите подкрепиха предложението на финансовото министерство да се увеличи таванът на държавния дълг - от 7,3 млрд. лв. до 10,3 млрд. лв. С новия дълг ще бъдат рефинансирани предстоящите през първото тримесечие на 2023 г. плащания по падежиращи държавни облигации на международните финансови пазари. Вицепремиерът Асен Василев на няколко пъти е заявявал, че сега условията за теглене на нов дълг са по-благоприятни и това е причината за вземането на трите милиарда сега, а не догодина. С промяната максималният размер на държавния дълг към края на годината ще достигне 38,5 млрд. лв. или 25,6% от БВП.
Държавните газови дружества "Булгаргаз" и "Булгартансгаз" ще вземат държавно гарантирани заеми за общо 532 млн. евро, реши още парламентът. "Булгаргаз" ще вземе 150 млн. евро, за да осигури алтернативни на руските количества, а "Булгартрансгаз" - 382 млн. евро, които ще се използват за три проекта - разширението на хранилището в Чирен, газовата връзка със Сърбия и за да си изпълни задълженията по европейска директива за условията за достъп до газопреносни мрежи.

Шефът на ДКК: Правителството върши беззакония

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 161

Златни заварки на газовата връзка

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 161

Ексшеф на Патентното ведомство ще обжалва уволнението си

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 161

Очакват с 50% повече туристи това лято

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 161

Газът в нашия дом

автор:Боян Бойчев

visibility 250

/ брой: 161

Накъде?

автор:Деси Велева

visibility 209

/ брой: 161

Наглост

автор:Юри Михалков

visibility 209

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ