01 Март 2021понеделник18:58 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

В ателието, 1960-те

Палитра

Паметта на образа

18 произведения на Марко Марков са подредени в галерия "Васка Емануилова" по случай 130 години от рождението на именития скулптор

/ брой: 41

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 612

Галерия "Васка Емануилова" (бул. "Янко Сакъзов" 15), филиал на Софийската градска художествена галерия, отбелязва 130-ата годишнина от рождението на скулптора Марко Марков (1889-1966). Изложбата с избрани произведения, създадени през първата половина на ХХ в., която може да се види до 29 март, насочва вниманието към изкуството на портрета и на монументалната фигура в творчеството на скулптора, научи ДУМА от Петър Димов, експерт връзки с обществеността на СГХГ.

Марко Марков е създател на емблематичния паметник на Патриарх Евтимий и фигурата на Александър Стамболийски, които са важна част от културното лице на столицата ни. Въпреки това за този скулптор е известно малко и творчеството му не е популярно. Последната изложба на негови творби е през 1981 г. Освен на факта, че повечето му произведения са изгубени през войната, забравата се дължи и на неговия стремеж към перфектната форма - това го кара да унищожава своите произведения, в които намира недостатък.

По време на следването на Марко Марков в Париж през 1920-те, в ателието на Бурдел, там по същото време учат Алберто Джакомети и Жермен Ришие. Завръщайки се обратно в България, той е единственият автор, пренесъл известни влияния на значими европейски течения в скулптурата като необарок и сюрреализъм, на чийто фон се разгръща авангардът и чиято историческа тежест днес е под въпрос, посочват организаторите.

Съществена е преподавателската дейност на Марко Марков в Художествената академия и може да се каже, че той възпитава голяма част от творците от следващите поколения, някои от които са активни до днес.

Настоящата експозиция включва 18 произведения от фонда на Софийската градска художествена галерия, Националната галерия, Художествената галерия "Илия Бешков" в Плевен и частни колекции. Част от нея е посветена на паметника на Патриарх Евтимий, открит през 1939 г.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ