30 Юли 2021петък01:01 ч.

Няколко думи

Пак ли "сделки"

/ брой: 122

автор:Ева Костова

visibility 1267

В условията на криза заплащането на нощния и извънредния труд придобива още по-голяма тежест. Не че това заплащане като цяло в България е адекватно за времето и условията, при които се полага този вид труд. Жалките стотинки, определени за час работа у нас, са на светлинни години от добрите европейски практики. Но когато трябва да се наваксват производствени проекти и срокове, нощният и извънредният труд стават част от спасителния план. Стига работодателите да оценят този труд подобаващо. Нещо, което днес не се прави. А тези, които се трудят през нощта, са над 400 хиляди души. Хора, за които работата нощем е въпрос на препитание за тях и техните семейства.

Още един щрих към този фон. Безработните се множат всеки ден, а минималното дневно обезщетение за безработица е едва 9 лева. Затова КНСБ и КТ "Подкрепа" внесоха 101 хиляди подписа с искане за по-висока цена на нощния труд. Проблемът стои не от днес и от вчера. Засега обаче правителството не е отстъпило. Ако реши да го направи, поставя допълнителни условия пред синдикатите. За да има "сделка".

Социалният министър Деница Сачева обеща с бъдещи промени в Кодекса на труда тези въпроси да бъдат решени. Обещанията са едно, а действията - друго. 

Още повече, че досегашните апетити на правителството и работодателите са все в посока отнемане на извоювани вече права на трудещите се и орязване на доходите ни. Продължават и опитите за регламентиране на извънредния труд. Без особен успех. Но пък пораждат напъните на работодателите за промени, които да доведат до удължаването му до 300 часа, вместо досегашните 150. Работодателите и правителството обаче имат нахалството да уверяват, че това ще е от полза за икономиката. А на нея въобще не са й нужни изцедени като лимони, уморени хора, трудещи се при неподходящи условия и ниско заплащане.

Страх ни е да не останем без пари, споделят заради кризата повечето работещи. Сега проблемът придобива още по-застрашителни размери. Икономиката все още е парализирана, вървят съкращения и принудителни отпуски, фалират фирми, а кабинетът пести парите за "луксове" като оцеляването на хора и предприятия.

Преди време министър Сачева направи многозначителен коментар, че кризата не е причина непременно да се вземат дългосрочни, стратегически решения, които да бъдат в ущърб на общата система за социална сигурност. Неслучайно предложенията до правителството за спешни допълнителни социално-икономически мерки за справяне с кризата на синдикалните и работодателските организации все още очакват своя отговор. Не със заеми, а с реална помощ.

Критикуваната и от бизнеса, и от синдикатите схема 60/40 все още се смята за панацея, а не само за първа стъпка от програма за излизане от кризата и промяна в извънредната ситуация. За която няма дори ориентировъчен план за финансиране и прилагане. И какво? Пак ли ще има "сделки"? Кому са изгодни е ясно.

БСП и ИТН постигнаха съгласие за съдебната реформа

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 145

Апелативният съд остави "Врана" на Сакскобургготски

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 145

Преговорите за кабинет пред провал

автор:Юлия Кулинска

visibility 238

/ брой: 145

Ваксинационната кампания набира скорост

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 145

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 901

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 138

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 106

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 145

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ