12 Юли 2020неделя22:25 ч.

Няколко думи

Пак ли "сделки"

/ брой: 122

автор:Ева Костова

visibility 565

В условията на криза заплащането на нощния и извънредния труд придобива още по-голяма тежест. Не че това заплащане като цяло в България е адекватно за времето и условията, при които се полага този вид труд. Жалките стотинки, определени за час работа у нас, са на светлинни години от добрите европейски практики. Но когато трябва да се наваксват производствени проекти и срокове, нощният и извънредният труд стават част от спасителния план. Стига работодателите да оценят този труд подобаващо. Нещо, което днес не се прави. А тези, които се трудят през нощта, са над 400 хиляди души. Хора, за които работата нощем е въпрос на препитание за тях и техните семейства.

Още един щрих към този фон. Безработните се множат всеки ден, а минималното дневно обезщетение за безработица е едва 9 лева. Затова КНСБ и КТ "Подкрепа" внесоха 101 хиляди подписа с искане за по-висока цена на нощния труд. Проблемът стои не от днес и от вчера. Засега обаче правителството не е отстъпило. Ако реши да го направи, поставя допълнителни условия пред синдикатите. За да има "сделка".

Социалният министър Деница Сачева обеща с бъдещи промени в Кодекса на труда тези въпроси да бъдат решени. Обещанията са едно, а действията - друго. 

Още повече, че досегашните апетити на правителството и работодателите са все в посока отнемане на извоювани вече права на трудещите се и орязване на доходите ни. Продължават и опитите за регламентиране на извънредния труд. Без особен успех. Но пък пораждат напъните на работодателите за промени, които да доведат до удължаването му до 300 часа, вместо досегашните 150. Работодателите и правителството обаче имат нахалството да уверяват, че това ще е от полза за икономиката. А на нея въобще не са й нужни изцедени като лимони, уморени хора, трудещи се при неподходящи условия и ниско заплащане.

Страх ни е да не останем без пари, споделят заради кризата повечето работещи. Сега проблемът придобива още по-застрашителни размери. Икономиката все още е парализирана, вървят съкращения и принудителни отпуски, фалират фирми, а кабинетът пести парите за "луксове" като оцеляването на хора и предприятия.

Преди време министър Сачева направи многозначителен коментар, че кризата не е причина непременно да се вземат дългосрочни, стратегически решения, които да бъдат в ущърб на общата система за социална сигурност. Неслучайно предложенията до правителството за спешни допълнителни социално-икономически мерки за справяне с кризата на синдикалните и работодателските организации все още очакват своя отговор. Не със заеми, а с реална помощ.

Критикуваната и от бизнеса, и от синдикатите схема 60/40 все още се смята за панацея, а не само за първа стъпка от програма за излизане от кризата и промяна в извънредната ситуация. За която няма дори ориентировъчен план за финансиране и прилагане. И какво? Пак ли ще има "сделки"? Кому са изгодни е ясно.

Хиляди на протест срещу корупцията и мафията

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 131

Президентът поиска оставка на кабинета и главния прокурор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 131

Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 131

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 135

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 54

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 68

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ