Пада потреблението на насъщния
/ брой: 124
През тази година потреблението на хляб в България пада и това е една изключително тревожна тенденция в сравнение с 2010 г., съобщи председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Според данните от миналата година българинът е консумирал по 300 грама хляб на ден, а през тази година по 200 - 220 грама.
Потреблението на хляб спада, защото българинът вече слага на трапезата си много по-разнообразни храни, каза земеделският министър Мирослав Найденов, който вчера по случай празника на хлебарите зареди поточна линия с тесто в завод за хлебни изделия в столичния квартал "Люлин". След това той с нетърпение изчака да види как от тестото излизат топчета, стават продълговати, влизат в пещта и излизат хлябове. След това Найденов поиска ръкавици и започна сам да поема изпечения хляб и да го складира в специалния телен шкаф, за да изстине.
Найденов каза, че по данни на браншовиците сивият сектор е с доста голям дял в хлебопроизводството. В периода юли 2010 - март 2011 г. по зърнен баланс са усвоени 740 000 тона зърно. Мелниците обаче са декларирали за същия период 488 000 тона преработена пшеница. Декларираното преработено брашно пък е 360 000 тона. На практика се губят около 252 000 тона зърно, което явно е закупено и преработено без документи в сивия сектор. За същия този период в статистиката от хлебопроизводителни предприятия официално са заявени около 250 000 тона хляб за целия този период от юли 2010 до март 2011 г. Официалната продажба на хляб всъщност е изключително малка, каза още Кукушева.