20 Август 2019вторник12:39 ч.

Отиват на кино

/ брой: 91

автор:Деси Велева

visibility 651

У нас има два начина да отидат в небитието  старите сгради - паметници на културата. Да се разрушат за няколко часа от багер или пожар или бавно и незабележимо да се срутват в забрава, докато от тях не остане нищо за пазене. 

Някои от архитектурните и културните ценности имат нещастието да минат и по двата пътя. Като бившия театър "Ренесанс", наследен от профсъюзния дом "Георги Димитров", последван от кино "Възраждане" и завършил като попфолк дискотека "Син сити". Сградата, която вече е в ръцете на частен собственик, премина през забвението, след това през опит за целенасочено "демонтиране", което обаче бе спряно, за да завърши съществуването си с пожар. Е, въпреки всичко паметникът на културата оцеля. Има го. Стои в центъра на София и чака намесата на провидението - ще съществува ли като носител на физическата памет на града, или ще освободи място за поредния мегаломански проект за небостъргач. 

А с времето все по-наивно стана да се смята, че когато една сграда е емблематична, ценна и пазена чрез статута си на паметник, за нея трябва да се полагат министерски и общински грижи. Вече никой не очаква, че при тлееща разруха ще се намесят Министерството на културата, подопечните му институти или съответната община. 

Никой не спаси Тютюневите складове, Царските конюшни, старите къщи в Пловдив или по Самоводската чаршия във Велико Търново. На кино отиват и бившите кина "Димитър Благоев" и "Цанко Церковски" в София. Чакането е най-добрият коз и на министерствата, и на новите собственици на ценните постройки. Колкото повече кротуват и не чуват воплите от миналото, толкова по-бързо ще се отърват от проблемите. Твърде скъпо стана да се спасява историята. Особено когато няма кой да спаси настоящето.  

Сидеров обвини ВМРО и НФСБ в заговор срещу Борисов

автор:Дума

visibility 3

Бедственото положение в Свищов остава до петък

автор:Дума

visibility 22

Горещините се завръщат, до 35 градуса днес

автор:Дума

visibility 107

София пръска нови милиони за боклуците

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 159

"Росатом" участва в конкурса за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 159

Сред първите сме в света по замърсяване със серен диоксид

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 159

Приключи делото на оманския фонд срещу България

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 158

ООН: В света има 70 милиона бежанци

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 159

Турски военни части влязоха в Сирия

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 159

САЩ обмислят морска блокада на Венецуела

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 159

Кратки новини

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 159

Дете от Свидня и "Надежда"

автор:Лозан Такев

visibility 306

/ брой: 159

"Родна стряха" - минало без бъдеще

автор:Деси Велева

visibility 214

/ брой: 159

Датата

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 159

Ада тепе - рударство на 3500 години

автор:Велиана Христова

visibility 514

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ