25 Април 2019четвъртък00:53 ч.

От седми път

/ брой: 29

автор:Деси Велева

visibility 608

Ако едно решение не може да се прокара за гласуване от първия път, непременно опитай втори, трети, четвърти, пети.... седми. Все някога ще успееш. На тази политика се облягат от ГЕРБ, когато се опитват да наложат някой доклад за утвърждаване от Столичния общински съвет. Въпреки че са си осигурили удобно мнозинство, все пак се случва да не могат да пробутат някое свое предложение, което например изисква по-широк консенсус. 

Точно такъв е случаят с многогодишната сага с опита на частен инвеститор да строи в зелена площ и категоричния отпор на живеещите в района. Допускането на подобни странни покупки или реституция на неподходящи места няма как да не доведе до създаването на правна и обществена каша с неприятните й последствия и за двете страни. Потърпевши са и собственикът на земята, и хората, които ще поемат негативите от поредния строеж. Изходът от ситуацията накрая трябва да намери кметската управа, която обаче няма много полезни ходове. Затова и столичните съветници вече две години се щурат в опити да внесат справедливост между хората от район "Слатина" и частната фирма, която иска да строи в имота си. 

За седми път управляващите в съдружие с няколко други партии ще се опитат след дни да приемат спорния терен като дарение и да обезщетят собственика с общински имоти на друго място. Само дето тези насрещни дарения на практика са заменка. Заменка, забранена от закона, но превръщаща се в практика в София. С оправданието, че се защитава обществен интерес, в столицата все по-често се налага тенденцията да се приемат спорни земи, а кметството да се лишава от апетитни имоти. Така се създава рисковата практика да се задоволяват по-скоро инвеститорските интереси. Защото строителите ще започнат да придобиват спорни имоти на ниски цени и по-късно да искат размяна за по-скъпи общински имоти. Тогава кой ще защити обществения интерес?

КОНПИ най-сетне проверява Красимир Каракачанов

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 80

И съпругът на Даниела Дариткова с имотни афери

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 80

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 80

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 80

Кратки новини

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 74

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 71

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 56

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ