15 Октомври 2019вторник16:25 ч.

От седми път

/ брой: 29

автор:Деси Велева

visibility 915

Ако едно решение не може да се прокара за гласуване от първия път, непременно опитай втори, трети, четвърти, пети.... седми. Все някога ще успееш. На тази политика се облягат от ГЕРБ, когато се опитват да наложат някой доклад за утвърждаване от Столичния общински съвет. Въпреки че са си осигурили удобно мнозинство, все пак се случва да не могат да пробутат някое свое предложение, което например изисква по-широк консенсус. 

Точно такъв е случаят с многогодишната сага с опита на частен инвеститор да строи в зелена площ и категоричния отпор на живеещите в района. Допускането на подобни странни покупки или реституция на неподходящи места няма как да не доведе до създаването на правна и обществена каша с неприятните й последствия и за двете страни. Потърпевши са и собственикът на земята, и хората, които ще поемат негативите от поредния строеж. Изходът от ситуацията накрая трябва да намери кметската управа, която обаче няма много полезни ходове. Затова и столичните съветници вече две години се щурат в опити да внесат справедливост между хората от район "Слатина" и частната фирма, която иска да строи в имота си. 

За седми път управляващите в съдружие с няколко други партии ще се опитат след дни да приемат спорния терен като дарение и да обезщетят собственика с общински имоти на друго място. Само дето тези насрещни дарения на практика са заменка. Заменка, забранена от закона, но превръщаща се в практика в София. С оправданието, че се защитава обществен интерес, в столицата все по-често се налага тенденцията да се приемат спорни земи, а кметството да се лишава от апетитни имоти. Така се създава рисковата практика да се задоволяват по-скоро инвеститорските интереси. Защото строителите ще започнат да придобиват спорни имоти на ниски цени и по-късно да искат размяна за по-скъпи общински имоти. Тогава кой ще защити обществения интерес?

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 566

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 292

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ